Referendum koji je raspisala Narodna skupština RS o pravosudnim institucijama i nametnutim odlukama visokih predstavnika biće održan 15. novembra, pišu Nezavisne novine.

glasanje opsti izbori bih

Odluka Ustavnog suda o referendumu objavljena je juče u "Službenom glasniku RS", broj 78, na 11. strani, a ranija odluka Narodne skupštine je predviđala da referendum bude raspisan prve nedjelje nakon isteka roka od 50 dana od dana objavljivanja odluke u "Službenom glasniku".

Nezavisne podsjećaju, odluka Skupštine blokirana je u Vijeću naroda nakon što je Klub Bošnjaka uložio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a jučerašnjim objavljivanjem odluke Ustavnog suda RS formalno počinje teći rok od 50 dana.

Kako je navedeno u "Službenom glasniku", referendumsko pitanje će glasiti "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS?". Dalje je navedeno da je Vlada RS obavezna da obezbijedi sredstva i tehničku podršku potrebne za održavanje referenduma.

Ovu odluku Ustavnog suda donijelo je Sudsko vijeće u sastavu Amor Bukić kao predsjednik Vijeća Ustavnog suda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS, te sudije Milenko Arapović, Zlatko Kulenović, Irena Mojović, Marko Rajčević i Snežana Savić. Ta odluka donesena je 9. septembra.