Na platou ispred Muzeja 25. maj u Beogradu, u subotu 26. septembra biće održano četvrto druženje sa "fićom. Tom prilikom biće obilježen 60. rođendan ovog nekada veoma popularnog automobila iz perioda SFRJ.

Fico

Manifestacija koja počinje u 10 h održava sa ciljem očuvanja sjećanja na naše industrijsko i kulturno nasljeđe.

Očekuje se dolazak preko sto "fića" iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i iz svih krajeva Srbije.

Automobili će učestvovati u izboru za najsimpatičnijeg "fiću", a nakon dodjela nagrada uslijediće revijalna vožnja kroz grad.

"Fića" (Zastava 600, 750, 850) je automobil koji se proizvodio u Kragujevcu od sredine pedesetih godina 20. vijeka, po licenci italijanskog FIAT-a.

Postao je simbol motorizacije bivše Jugoslavije i prepoznatljivo obilježje ovih prostora.

U periodu od 1955. do 1985. u kragujevačkoj fabrici Crvena zastava proizvedeno je 923.487 primjeraka ovog popularnog modela, a izvezeno je 35.529 automobila u 15 svjetskih država.

Osim u privatne svrhe, "fića" se koristio i kao policijsko vozilo, zatim za potrebe sanitetske i poštanke službe, kao i u auto-školama, u Auto-moto savezu Jugoslavije i u mnogim drugim preduzećima.

Bio je i zapažen učesnik automobilskih trka u Jugoslaviji, a nezaboravnu filmsku rolu odigrao je u kultnom filmu Gorana Markovića "Nacionalna klasa".