Ove godine na sjevernoj Zemljinoj polulopti jesen stiže u srijedu 23. septembra u 10 sati i 20 minuta. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proljeće, kažu u Trebinjskm astronomskm udruženju /TAU/.

jesen trebinje To je 266. dan u godini, a do kraja godine ostalo je još 99 dana.

Jesen će trajati 90 danai završiće se 22. decembra 2015. godine u 5 sati i 49 minuta, kada počinje zima.

"Jesen počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju sjevernim nebom presiječe nebeski ekvator i pređe na južno nebo. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu", navode u TAU.

Dan (obdanica) i noć traju po 12 časova i jednaki su, pa se taj dan zove dan jesenjeg ekvinocija (lat. aequus = jednak, nox = noć) tj. dan jesenske ravnodnevice.

U stvarnosti, ovo kretanje Sunca je samo prividno jer Zemlja se okreće oko Sunca, napiminju u TAU.

Takođe, u trenutku početka jeseni Sunce će se prividno nalaziti u sazviježđu Djevice i od naše planete biće udaljeno 150,125.636 kilometara.

Svjetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta 21 sekunda da stigne od Sunca do nas.

Jesen u Trebinju može biti lijepa, ugodna i sunčana, okupana zlatno-bakarnim bojama. Kada nas jutrom budi šum opalog lišća, a u vazduhu se osjeća miris zrelog voća.

Ili, može biti siva i melanholična, uspavljujuća sa tihim udaranjem kiše po prozoru koja može danima da pada, kažu u TAU.