Trebinjci će se i ove zime najviše grijati na drva, a za deset metara ovog ogreva, bez dodatnih troškova rezanja i cijepanja, naši sugrađani izdvajaju oko 600 KM, dok je cijena iscjepanih drva veća za oko 50 do 70 KM za isti broj metara.

drva

U ovu cijenu uračunat je i prevoz, dok se za rezanje i cijepanje drva izdvajaju dodatna novčana sredstva, oko šest maraka po metru kubnom.

"Ljudi drva naručuju već u avgustu, ali najveća potražnja je u devetom mjesecu. Ima i onih koji odjednom kupe od sedam do deset metara, ali je više Trebinjaca koji kupuju po dva-tri metra i tako po nekoliko puta godišnje", ističe prodavac drva na staroj autobuskoj stanici u Trebinju.

Za dvosoban stan potrebno je obezbijediti oko sedam kubnih metara drva, što je oko 420 KM bez troškova rezanja i cijepanja. Ipak, Trebinjci se u jednom slažu, isplatljivije se grijati na drva nego na struju.

"Domaćinstva koja se griju na struju za jednu zimsku sezonu potroše u prosjeku oko 800 KM, i to samo ukoliko termoakumulacione peći pune tokom noći, kada se struja obračunava po jeftinoj tarifi", kažu Trebinjci.

Posljednjih godina sve je više i onih koji su se odlučili da svoje domove griju uz pomoć uglja, čija tona u Trebinju košta od 120 do 130 KM, a u Gacku na rudniku 70 KM.