Amerikanci mikrotalasnu rernu koriste preko 60 godina, a dosta dugo se smatralo kako je izuzetno nezdrava. Međutim, da li je baš tako?

Mikrotalasna pecnica

"U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane", kaže za Hafington dr Gaj Krozbi, nutricionista sa Harvarda.

Mikrotalasna rerna koristi zagrijevanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja, pojasnio je Krozbi.

I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još "moćniji". To se odnosi na primjer na antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu, kao i pak beta karoten u šargarepi.

Kuvanje i prženje pak može oštetiti hemijsku strukturu hrane.

"Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuje nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature", pojašnjava dr Don Šafner, profesor sa Radžers univerziteta u Nju Džersiju.

Ali, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite zadržati što više korisnih nutrijenata u namirnicama? S

udeći prema Krozbiju, kuvanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću.

Dr Suzen Niki, nutricionistica s univerziteta Visconsin-Medison, dijeli njegovo mišljenje.

"Isjecite hranu na veće komade i kuvajte je na pari brzo prije serviranja. Kuvanje na pari i pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici su najbolje metode brzog kuvanja", kazala je Niki.

Sve zavisi od hrane, načina na koji se ona priprema, itd. Ukoliko hranu kuvate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ukoliko kuvate u mikrotalasnoj rerni, to kraje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani, pojašnjava i dr Apim Data, profesor biologije sa univerziteta Kornel.