Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe da referendum nije u nadležnosti BiH, već u nadležnosti entiteta koji ga mogu sprovesti o svim pitanjima koja nisu Ustavom BiH izričito data u nadležnost BiH.

milorad dodik "Ustav BiH nigdje nije naveo da BiH ima bilo kakav Sud i Tužilaštvo, osim Ustavnog suda BiH", kaže Dodik.

Dodik navodi da ostatak pravosuđa pripada isključivo entitetima u skladu sa članom 3.3.a. Ustava BiH koji kaže da sve ono što tim Ustavom nije izričito dato BiH, pripada entitetima.

"Zato je Ustavom Republike Srpske i propisano da Republika samostalno obavlja i svoje sudske funkcije. Neozbiljnost OHR-a i prijetnje bonskim ovlaštenjima samo potvrđuje da nemaju nikakav pravni argument protiv referenduma u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je za Televiziju Republike Srpske rekao da nigdje u Ustavu BiH nema ni riječi o referendumu, niti zabrani entitetima da ga sprovode, pa zato i nema nikakvog kršenja.

Dodik je potvrdio da je apsolutna neistina da Republika Srpska raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH krši članove Dejtonskog mirovnog sporazuma koje je naveo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Prema njegovim riječima, u tim članovima nema ovlašćenja za pravosuđe BiH.

"Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko konačno je s nekog papirića pred kamerama u Banjaluci naveo koje to članove Ustava BiH navodno krši Republika Srpska zakazanim referendumom o nametnutom Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Dodik.

Incko s papirićem, navodi Dodik, kaže da su to članovi: 3.1.g. koji govori o sprovođenju međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, 3.5.a. koji govori o dodatnim nadležnostima ako se entiteti slože i 3.3.b. koji kaže da će se entiteti u potpunosti pridržavati Ustava BiH.

"Incko još navodi član 6. tačku 5. koja i ne postoji u Ustavu BiH. Inckovi pisci papirića iz OHR-a su neznalice i prevaranti koji misle da Republiku Srpsku mogu zaplašiti glupostima koje pišu svom šefu", rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Srpske ističe da Incko nigdje nije naveo da pravosuđe pripada BiH, "pa su njegovi papirići još jedna podvala i spekulacija kojima je on inače sklon.

"Ustavom i Zakonom o referendumu Republike Srpske je propisano da Narodna skupština o pojedinim pitanjima iz svoje nadležnosti može odlučiti nakon prethodnog izjašnjavanja građana na referendumu, kako će i biti", rekao je Dodik.