Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Trebinju da je saradnja sa susjednim zemljama među prioritetima Savjeta ministara BiH, te da će biti učinjeno sve da se ona unaprijedi.

konferencija i investitori u trebinju

Crnadak je u Trebinju, pred početak regionalne konferencije "Prekogranična ekonomska saradnja: Mogućnosti zajedničkog djelovanja na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore", rekao da je važno da se 20 godina nakon rata stvari smiruju u političkom smislu i da su stvoreni uslovi za snažan ekonomski razvoj.

On je za prvu polovinu iduće godine u Trebinju najavio održavanje sastanka ministara inostranih poslova BiH, Crne Gore i Hrvatske, da bi konkretnije razgovarali o saradnji tri zemlje.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da će Grad domaćin iskoristiti konferenciju da predstavi svoje privredne potencijale i druge resurse, kao i nove projekte u skladu sa strategijom razvoja ove lokalne zajednice.

"Pokušaćemo da u međusobnoj razmjeni iskustava pronađemo nove investitore koji su spremni da ulažu na ovo područje", rekao je Vučurević i izrazio nadu da će "investiciona konferencija biti uspješna i na zadovoljstvo svih učesnika".

Predstavnik njemačke privredne delegacije u BiH Aleksandar Merdijan kaže da je Trebinje, odnosno regija kao cjelina veoma zanimljiva i da NJemačka, ukoliko traži mjesto za otvaranje privrednih subjekata, gleda šire područje, a ne samo jedno mjesto.

Ističući neophodnost saradnje susjednih zemalja, on je rekao da bi bez trgovinske razmjene između BiH, Crne Gore i Hrvatske ovdašnja privreda kolabirala.

Kao jedan od dobrih primjera njemačkog investiranja u BiH, on je naveo firmu "Henkel", koja je svoju fabriku otvorila u Bileći.

Bivši njemački zastupnik u Evropskom parlamentu Doris Pak smatra da je neophodno povezati ljude na lokalnom i regionalnom nivou, nakon čega bi i viši nivoi slijedili taj primjer.

Direktor predstavništva Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH Karsten Dimel istakao je da je ideja konferencije približiti se jedni drugima, prvenstveno preko teme -ekonomija, napominjući da je konferencija prilika da se preduzetnici, predstavnici privrednih komora i političari iz sve tri zemlje upoznaju i uspostave saradnju.

Organizator dvodnevne regionalne konferencije u Trebinju je Fondacija "Konrad Adenauer".