Uz prisustvo sudske policije i izvršioca Osnovnog suda, jutros je na ulicu istjerana iz sopstvenog stana porodica Gordane Đurković, njen bolesni otac i suprug koji je tri puta ranjavan u proteklom ratu.

istjerana na ulicu porodica djurkovic

Đurkovići su dobrovoljno, dostojanstveno napustili svoju imovinu u ulici Kralja Petra I Oslobodioca u centru Trebinja, iako znaju da su od danas bez krova nad glavom, poručujući da će iskoristiti sva pravna sredstva da dokažu istinu.

"Tužićemo i grad Trebinje i Republiku Srpsku", poručila je Gordana Đurković.

Njima je, kako saznajemo, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska koja potražuje stan, poslala kamion kojim će se stvari Đurkovića prenijeti u jedan poslovni prostor, koji je takođe obezbijedila eparhija.

"Jedino što je vladika Grigorije uradio za nas jeste to da nam je poslao kamion i obezbijedio prostor za smještaj stvari, a nas poslao na ulicu", kazala je Đurkovićeva, dodajući da će se za prvu noć snaći kod prijatelja, dok za budući period nemaju rješenje, jer nisu dobili ni alternativni smještaj.

Kuću u kojoj žive još dvije bošnjačke porodice, ranom zorom su opkolili pripadnici sudske policije, a Đurkovićima su podršku pružili prijatelji, komšije i radne kolege.

Gordana je ranije napomenula da njihovo vlasništvo nad stanom nije izbrisano u katastru, te da, između ostalog, i iz tog razloga zaključci i presude Osnovnog suda u Trebinju nisu zakonite, kao i da će se obratiti sudu u Strazburu.

ISTORIJA SLUČAJA

istjerana na ulicu porodica djurkovic

Gordana Đurković tvrdi da je stan, povšine od 112 kvadratnih metara u ulici Kralja Petra u posjedu njene porodice već 63 godine, a da je regularno otkupljen prije 13 godina od tadašnje Opštine Trebinje.

Stan je, kako tvrdi Đurkovićeva, otkupljen 5. februara 2002. godine, dok je ugovor o otkupu ovjeren u sudu tri dana poslije. Već u maju Eparhija je podigla tužbu, a proces traje još uvijek.
Glavni je problem što je sporni stan, površine 112 kvadrata uz 90 kvadrata podrumskog prostora, Eparhiji dodijeljen na osnovu, tvrdi ona, nezakonite odluke posljeratnog rukovodstva tada Opštine Trebinje, kojom se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraća, putem instituta poklona, sva nepokretna imovina na području opštine Trebinje oduzeta u postupku nacionalizacije.

gordana djurkovic delozacija eparhija zhip 008