Ćorovićevi susreti pisaca "Srpska proza danas" u Bileći i naučni skup istoričara u Gacku biće održani od 17. do 20. septembra, a učestvovaće brojni eminentni književni stvaraoci i naučni radnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. corovicevi susreti bileca gacko 2013 (1)

"Tokom ove prestižne kulturne manifestacije, čiji su utemeljivači odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Bileći i Gacku, biće uručene i nagrade `Svetozar Ćorović` za književno djelo i `Vladimir Ćorović` za djelo iz istorije", rekao je danas novinarima potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" u Bileći Nikola Baćević.

Baćević je podsjetio da je ovogodišnji dobitnik nagrade "Svetozar Ćorović" Miroslav Josić Višnjić za knjigu "Đurđevdan i drugi datumi", napominjući da je ovaj istaknuti književnik, dan nakon saopštenja odluke žirija, preminuo u 69. godini u Beogradu, ostavivši iza sebe brojna vrijedna književna djela.

Tema ovogodišnjeg okruglog stola "Srpska proza danas" u Bileći je književno djelo Mire Vuksanovića, a u Gacku će se istoričari baviti temom "Hercegovački ustanak i velika Istočna kriza".

Predviđeno je da pisci i istoričari posjete ovdašnje škole i obiđu značajne kulturno-istorijske spomenike u ovom dijelu Republike Srpske, kao i održavanje istorijskih časova u Danićima i Krekovima.

Ćorovićevi susreti u Bileći i Gacku održavaju se pod pokroviteljstvom opština Bileća i Gacko i Ministarstava prosvjete i kulture i nauke i tehnologije Republike Srpske.

Predviđeno je da pisci 20. septembra održe književne časove u Foči i Andrićgradu.