U Trebinju bi u narednom periodu, ne duže od sedam do osam mjeseci, trebalo da bude otvoreno blizu 700 novih radnih mjesta, i to uglavnom u tekstilnoj i konditorkoj industriji.

Trebinje grad

U pogonima Novoteksa, koji će kuputi Vlada Republike Srpske, biće zaposleno do 180 radnica, dok će u zakupljenom dijelu nekadašnjeg giganta, u firmi "Trendeks", posao naći oko novih 100 radnica.

Prema riječima Aleksandra Kojovića, direktora poslovne jedinice "Trendeksa" u Trebinju, pored već angažovanih 120 radnica, novi posao naći će i 50 mašinskih švalja sa radnim iskustvom i 50 radnica do 25 godina za obuku ili prekvalifikaciju.

"Projekat firme je da u Trebinju u proizvodnji bude angažovano od 300 do 350 radnica, a posla će biti u narednih 20 godina", kazao je Kojović.

S druge strane, u konditorsku industriju "Svislajona", kompanije u vlasništvu srpskog biznismena Rodoljuba Draškovića, prema najavama, biće otvoreno oko 300 novih radnih mjesta.

Ova kompanija, koja je kupila "Industriju alata", zadržaće i metalski sektor, a Trebinje će ostati i dalje na mapi brendova bivše Jugoslavije, koji su poznati na svim meridijanima.

"Želja mi je da ovaj narod danas bolje živi nego juče, da sutra bolje živi nego danas i sve ću od sebe dati da bude tako", rekao je Drašković.

Građani Trebinja kažu  da će, ukoliko se najave ostvare, nova radna mjesta pokrenuti privredni oporavak Trebinja - epitet koji je naš grad nosio do devedesetih godina prošlog vijeka.

"Ne smijem reći da vjerujem da će otvoriti radnih mjesta koliko najavljuju, ali daj Bože. Niko srećniji od mene i svih građana Trebinja. Dobro je što se ulaže u realnu privredu, jer ona može biti samoodrživa", kaže Goran S.

Nova radna mjesta, i to oko 120, otvoriće i tuzlanski "Bingo" u objektu u izgradnji u bivšoj kasarni Vojvoda Luka Vukalović.

Zapošljavanja će biti i u elektroenergetskom sektoru i ustanovama čiji je osnivač grad, ali u dosta manjoj mjeri nego do sada, saznaje TrebinjeLive.