U Beogradu je danas svečano otkrivena ploča sa nazivom ulice Mome Kapora u okviru manifestacije "Momin krug".

Momcilo Momo Kapor

Ploču sa nazivom ulice Mome Kapora otkrili su zamjenik gradonačelnika Andreja Mladenović i supruga pokojnog umjetika LJiljana Kapor, koja je zahvalila gradu Beogradu i svima koji su zaslužni što je ova ulica ponijela ime Mome Kapora.

Ona je istakla da je Momo Kapor mnogo volio Beograd, da je Beograd na njegovim slikama, u njegovim pričama, knjigama, i da mu se Beograd na ovaj način odužuje, prenose beogradski mediji.

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio je listu "Politika" za inicijativu da dio Mačvanske ulice dobije ime Mome Kapora.

On je rekao da na ovakav način Beograd kaže hvala Momi Kaporu, najavljujući da će do sredine novembra biti sklonjena benzinska pumpu u toj ulici i da će na tom mjestu biti zelena površina, a poslije toga će se proširiti i Ulica Bore Stankovića i biti izgrađen skver, obilježje Momi Kaporu.

"To će biti mesto za održavanje pesničkih večeri, kulturnih manifestacija. To je pravi način kako Momo Kapor može i posle svog života da menja ovaj grad i da ga zajedno sa nama čini boljim", istakao je Vesić.

Gradski menadžer je dodao da Beograd duguje zahvalnost i nekim drugim ljudima koji su mijenjali glavni grad, kao što su Zuko DŽumhur i Bekim Fehmiju, ali i ostalima.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je istakao da je Momo Kapor ovjekovečio jednu epohu svojim plodnim radom na svim poljima, a svoje srce poklonio Beogradu.

Manifestaciju "Momin krug" organizuje Zadužbina "Momo Kapor" u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda.

Ideja ove manifestacije, simboličnog naziva "Gluvarenje sa Kaporom", jeste da se ukaže na žile kucavice Beograda, onako kako ih se Kapor sjećao i kako ih je opisao u svojim djelima.