NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da se država Crna Gora umiješala u unutrašnje ustrojstvo crkve više nego što su to činile svojevremeno boljševici i da se nakon 2.000 godina, od kada Hristova crkva nosi to ime, našao neko u Vladi u Podgorici da je nazove - vjerskom zajednicom.

mitropolit amfilohije radovic

Mitropolit Amfilohije je, komentarišući Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je prije javne rasprave prošao Vladu, naglasio da on crkvu lišava vijekovnog imena.

"Jednako to važi i za pravoslavnu i katoličku. Svejedno je. Kako da se pojavim pred Petrom Cetinjskim i da mu kažem da on više nije crkva nego vjerska zajednica. Ni na nebu on to neće shvatiti", rekao je Amfilohije za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, kristalno je jasno da su taj zakon pisali nestručni ljudi i oni koji nemaju pojma o ustrojstvu crkve.

"Oni primjenjuju neke svoje aršine i traže od onih koji treba da se registruju da im podnesu njihove osnovne tekstove. Sad bi, recimo Jevrejska zajednica trebala da im podnese Talmud na jevrejskom jeziku, odnosno Bibliju Starog zavjeta, a mi hrišćani `na uvid` da im donesemo Bibliju na Grčkom, latinskom i jevrejskom", kaže mitropolit Amfilohije.

On naglašava da sve to ukazuje da "zakonopisci" ideološki pripadaju jednoj vjerskoj zajednici - takozvanoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"NJima je bitna država i to ova današnja Crna Gora i njene sadašnje granice u koju uključuju ustanove koje su po svojoj prirodi vaseljenske. Pravoslavna crkva je vaseljenska bez obzira na to što ona može da ima naziv koji je uslovljen većinom njenih vjernika kao što je Srpska pravoslavna crkva. I sada tu vaseljensku treba smjestiti u kalupe i fildžan avnojevske Crne Gore", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.