Čarke između NATO-a i Rusije mogle bi slučajno da prerastu u pravi vojni sukob, upozorili su bivši ministri istočnih i zapadnih zemalja.

Nato rusija

Nekadašnji ministri pozvali su obe strane pozvavši da razmotre načine za izbjegavanje nezgoda.

Odnosi između NATO-a i Rusije pali su na najniži nivo od završetka Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, a obe strane jačaju vojne aktivnosti kao odgovor na ono što smatraju bezbjednosnom prijetnjom, piše Hina, a prenose hrvatski mediji.

NATO je nedavno objavio da je prošle godine u blizini svog vazdušnog prostora presreo ruske avione više od 400 puta, mnogo više nego prošle godine.

Rusija je objavila da je zabilježila više od 3.000 letova aviona NATO-a nad svojom teritorijom i nad Bjelorusijom, dvostruko više nego 2013.

"I jedna i druga strana su uvjerene u opravdanost svojih postupaka u svjetlu negativnih promjena u njihovom bezbjednosnom okruženju", napisala je radna grupa bivših visokih ruskih i evropskih diplomata u izvještaju za londonsku savetodavnu grupu "Evropske liderske mreže".

"Naš stav je da je napetost toliko velika da bi moglo da dođe do opasne pogrešne procjene ili nezgode koja bi uzrokovala dodatno pogoršavanje krize ili čak i pravi sukob između Rusije i Zapada", navedeno je u izveštaju.

U radnoj grupi su bili bivši poljski ministar spoljnih poslova Adam Rotfeld, bvši ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, bivši britanski ministri odbrane Des Braun i Malkolm Rifkind i bivši njemački ministar odbrane Volker Ruhe i njihove kolege iz Španije, Francuske i Turske.

Oni su uputili poziv za hitan sastanak Vijeća NATO-Rusija i predložili da dvije strane izrade zajednički nacrt pravila za vazduhoplovnu sigurnost i susrete na moru, po uzoru na ona kakva imaju SAD i Kina.

Među njima bi bila rana upozorenja na moguću opasnost, pravila za jačanje međusobnog povjerenja, dogovor o uspostavljanju kanala komunikacije i izbjegavanju aktivnosti poput simulacija napada na drugu stranu.

Ali, NATO je umjesto toga pozvao Rusiju da se usredsredi na sprovođenje postojećih obaveza, odbacivši zamisao o uspostavljanju novog sistema za rano uzbunjivanje.

Portparolka NATO Oana Lungesku istakla je da bi Moskva prvo trebalo da preduzme dodatne napore kako bi uskladila svoju vojnu transparentnost i komunikacije s naporima Sjevernoatlantskog saveza.