Balkanske zemlje tretiraju Rusiju kao globalnu silu i veoma su oprezni kada je u pitanju EU, piše njemački list "Handelsblatt", a prenosi Sputnjik.

Vladimir Putin

Na ulicama Sarajeva, mladi nose sportske majice sa likom ruskog lidera, na kojima piše "Ja volim Vladimira", jedan od njih, po imenu Darijo Marković rekao je za njemački list zašto voli Putina.

"Putin uvijek dobije ono što želi... U izvjesnoj mjeri, on je naš Bog", rekao je mladić, dodajući da je ruski predsjednik jedina nada za Balkan.

Kako se navodi, nije stvar u majicama, u Srbiji postoje bilbordi koji hvale Rusiju kao velikog slovenskog brata i Putina kao "primjera".

U nedavno objavljenom istraživanju u "Politici", rezultati su pokazali da preko 61 odsto Srba želi da njihova vlada ima bliske odnose sa Rusijom.

Mnogi građani polažu nadu u to da je Rusija jedina zemlja koja može da im pomogne.

Prošle godine, kako se navodi, Moskva je pružila brzu pomoć Srbiji i Bosni i Hercegocini u poplavama.

"Desetine je poginulo, stotine njih je ostalo bez kuća i čekali su pomoć. Kada je Brisel diskutovao o tome kakve korake da preduzme, Rusija je ponudila pravu pomoć, šaljući helikoptere, opremu, ljekare i spasioce", napisao je njemački list, citirajući jednog prolaznika u Beogradu.

"Rusija osjeća duboku povezanost sa zapadnim Balkanom u kojem žive Sloveni i pravoslavci", napisao je njemački list, a kako piše "Sputnjik", Balkanci "očigledno vraćaju naklonost".

U toku prošlogodišnje posjete Beogradu, Putin je dočekan aplauzom i povicima, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je Rusija "veliki saveznik" Srbije, prenosi Sputnjik.