Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na referendum spremno da izađe 80 odsto građana Srpske, od čega bi čak 75 odsto glasalo protiv nametnutih odluka visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

milorad dodik

Predsjednik Srpske istakao je da je za potrebe ocjenjivanja validnosti odluke o održavanju referenduma napravljeno istraživanje o odnosu građana prema tom pitanju i dodao da bi dramatično velika većina građana glasala protiv nametnutih odluka.

"Poslije referenduma imate neprikosnovenu volju naroda koja se mora poštovati. Ako se poštuje volja naroda, onda se zna šta treba učiniti – onda nema Suda i Tužilaštva", rekao je Dodik za "Euroblic".

On je dodao da će odluke u Narodnoj skupštini Srpske biti donesene nakon referenduma, onakve kakav bude referendumski rezultat.

"Ako narod kaže `ne`, onda ćemo reći da odluke Suda i Tužilaštva BiH od tog momenta ne mogu da se primjenjuju", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da ne želi da više iko spekuliše o mogućnosti odustajanja od referenduma, jer se on radi sa određenim ciljem - da se pravno nasilje visokog predstavnika anulira činjenicom da se vrati u ustavni okvir dogovor o Sudu i Tužilaštvu.

"Ustavni okvir je dogovor strana – Federacije BiH i Republike Srpske o tome da li žele da postoji neki pravosudni instrument na nivou BiH. Uopšte nije problem da na nivou BiH postoji Sud i Tužilaštvo koji bi odlučivali u skladu sa tim šta jesu ovlaštenja BiH, a ne da odlučuju po zakonima koje donosi Republika Srpska, jer time devastiraju njeno pravosuđe", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, mora se odlučivati o suštinskim stvarima, koja je i referendum naroda i "neće biti prvi, nego će ih biti i na mnogim drugim pitanjima, kao što je to dozvoljeno u čitavom svijetu".

"Sve stvari u BiH će se riješiti putem referenduma ovako ili onako", rekao je Dodik.

Komentarišući zahtjev premijera Srbije Aleksandra Vučića da još jednom razmisli o održavanju referenduma, Dodik je rekao da mu je zahvalan na iznošenju stavova vezanih za narasli animozitet određenih krugova međunarodne zajednice, ali je dodao da je odluku o raspisivanju referenduma donijela Narodna skupština, a on kao predsjednik je to inicirao.

"Pola BiH je nezadovoljno. Kako je moguće da druga polovina BiH, zajedno sa međunarodnom zajednicom, nameće nama stavove kako oni misle da treba da bude. Pogledajte šta je američki ambasador u BiH /Morin Kormak/ pisala prije nekoliko dana", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što je bošnjačka politika i što se čuje od lidera SDA Bakira Izetbegovića, čuje se i i od ambasadora SAD u BiH i ambasadora nekih drugih zemalja.

"Nemoguće je da ambasador dođe ovdje i skreše nama u lice kako Dejtonski sporazum i nije trebalo da postoji 20 godina, već efikasna i funkcionalna Bosna, koja je po njihovom poimanju unitarna. Morali smo da reagujemo i da kažemo – izvinite gospođo, čuli smo od vaših predsjednika ranije da je najveći ponos američke administracije Dejtonski sporazum. Otkud sada vama takav stav?", rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, samo oni koji preskaču dubinsko procjenjivanje ne vide na koji način se sada želi graditi BiH, gdje se iz faze nametanja visokog predstavnika ide u kreiranje teških socijalno-ekonomskih uslova.

"MMF nije izvršio ni svoje obaveze iz prethodnih aranžmana, a za novi se traže reforme koje ovdje treba da izvedu narod na ulice. Kada izvedu narod na ulicu, reći će 'naš jedini sagovornik su organi BiH, entiteti pokazuju nesposobnost`. Ali, naći ćemo način da se izborimo sa tim", rekao je Dodik.

Govoreći o obilježavanju Dana sjećanja na progon i stradanje Srba iz Hrvatske, Dodik je ukazao na važnost ukazivanja da su Srbi na prostoru bivše Jugoslavije ukupno najveći stradalnici.

"U Republici Srpskoj ima oko 56.000 izbjeglih iz Hrvatske, a ostali dio je otišao prema Srbiji. Taj datum, ta velika kolona izbjeglica na današnji dan prije 20 godina govori o tome da je bilo potrebno da se to obilježi", poručio je Dodik.