Otjerati gosta – neprocjenjivo. Ovo kao da je moto hrvatskih ugostitelja na obali tokom ljetnje sezone, pišu hrvatski mediji.

cijene jadran hrvatska turisti

Čim je prvi turista kročio na obalu, cijene su drastično porasle. Vrtoglavim cijenama ugostitelji kratkoročno profitiraju, ali neki se boje da bi dugoročno svi mogli da plate jer turisti pamte, a vijesti se danas brzo šire, piše hrvatski portal 24 sata.

Svjetski portal za putovanja Trip Advisor pun je ‘‘preporuka’’ o cijenama na Jadranu.

“Ne idite tamo. Mi sigurno više nećemo", požalio se turista na skupoću na Hvaru.i  dodaje: “To je definitivno bilo najskuplje mjesto na našem godišnjem odmoru. Plaćali smo stotine kuna samo za hamburgere, sendviče i pice“, žali se turista.

Osim po broju sunčanih dana, katedrali i samostanima, Hvar postaje poznat i po nabijanju cena.

Na stranicama Delfin Sports bar & grila, koji radi u sklopu Sunčanog Hvara, stoji cjenovnik od kog prosječnom Hrvatu zastaje knedla u grlu.

Prženi krompirići tamo stoje 20 kuna (oko 2.5 evra), pileća salata Cezar je 65 kuna (8 evra), a poželi li gost, na primjer, burito, za to zadovoljstvo platiće 125 kuna (16 evra).

Najjeftiniji hamburger tamo je 65 kuna (8 evra), a definitivni rekorder je hamburger od 140 kuna (18 evra).

Ali u cjenovniku piše da je riječ o Rockstar Triple hamburgeru, u kom sve sastojke, osim peciva, onaj ko ga naruči dobije u trostrukoj mjeri.

Cijene na Hvaru bodu u oči, ali ni ostali gradovi ne kaskaju.

U rovinjskom Maistrinu restoranu Bonaca obični hamburger s prženim krompirićima stoji čak 63 kn (približno 8 evra), a pola litre mineralne vode turisti će platiti 17 kuna (oko 2 evra).

“Žao nam je ako neki smatraju da su cijene previsoke i ako se neko na njih žali. Znamo da ne mogu sebi svi da priušte dolazak kod nas, ali radi se o novom objektu koji je otvoren prošle godine, s prelijepim pogledom na more. Ima i skupljih restorana na Jadranu sigurno, a kod nas je hrana kvalitetna i gostiju ima”, rekli su u tom rovinjskom restoranu.

Gastronomska ponuda u Splitu sve je šarolikija, a Splićani će reći da je i sve manje povoljna.

U skupljim restoranima, poput Mazgoona u blizini Pjace, možete pojesti vrstu gurmanske pice za 110 kuna (14 evra) ili hamburger za 85 kuna (11 evra).

U Chops Grill steak & sea food foodu kraj Marmontove ulice dobićete za 85 kuna (11 evra) burger s cenjenim mesom angus govedine.

Unutra su i zelena salata, paradajz, karamelizovanii luk, sir i hrskava slanina. Uz naručeni hamburger poslužen je i pomfrit. Ali to je ponuda za goste s dubljim džepom, a hranu u tim objektima spremaju renomirani kuvari.

U Fortuni, jednoj od najstarijih splitskih picerija, cijene se kreću od 54 kune (7 evra) za Margaritu do 110 kuna (14 evra) za Crnu picu s dagnjama, kozicama i inćunima.

“U našim restoranima u centru, koji uglavnom pozitivno posluju samo ljeti, pice su najmanje isplative. Naime, zna doći 12 gostiju koji naruče tri pice i potroše flašu kečapa. Tako nam zauzimaju stolove, prljaju stolnjake i pribor, a mi gubimo zaradu. Osim toga, za picu neprestano morate da imate i po cijeli dan ugrijanu peć na više od 350 stepeni. To su vrlo veliki troškovi s obzirom na isplativost. Ali picu morate imati svakako u ponudi“, pokušao je visoku cijenu da opravda splitski ugostitelj.