Porodica Gordane Đurković jutros nije deložirana iz stana u ulici Kralja Petra I Oslobodioca u centru Trebinje po zaključku o izvršenju Osnovnog suda u Trebinju, a po tužbi Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

gordana djurkovic delozacija eparhija zhip 008

Deložaciju, u prisustvu sudskog izvršioca Osnovnog suda i pripravnika advokatske kancelarije Tomović koja zastupa Eparhiju, nije dozvolila sama Đurkovićeva, jer je, kako tvrdi, stan u kojem ona stanuje i dalje upisan na ime njene porodice u Geodetskoj upravi.

"Nisam dala da mi se ometa posjed i neovlašćeno ulazi u moju imovinu. Sve naredne radnje, prvenstveno, zavise od predsjednika Osnovnog suda u Trebinju Mladena Bosića", kaže Gordana Đurković.

Iseljenje Gordane i njene porodice po zahtjevu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske je, tvrde Đurkovići, nezakonito iz razloga što su na odluku o izvršenje uložili žalbu Okružnom sudu prije pet godina, koji još uvijek nije postupao po tom istoj.

"Oni moraju ponovo da pokrenu postupak, a ja ponovo imam pravo da uložim žalbu. I tako u nedogled. Nadam da neću u narednih trinaest i po godina morati da štitim svoju imovinu", kaže Đurkovićeva, dodajući da sud osporava pravo na otkup stana i poništava ugovor o otkupu njenoj porodici, a sa druge strane drugim porodicama koji imaju iste probleme sa stanovima oko 'platana' donosi zamjenska rješenja koja mijenjaju rješenje o otkupu stana.

gordana djurkovic delozacija eparhija zhip 008

Gordana Đurković tvrdi da je stan, povšine od 112 kvadratnih metara u posjedu njene porodice već 52 godine, a da je regularno otkupljen prije 13 godina od tadašnje Opštine Trebinje.

Stan je, kako tvrdi Đurkovićeva, otkupljen 5. februara 2002. godine, dok je ugovor o otkupu ovjeren u sudu tri dana poslije. Već u maju Eparhija je podigla tužbu, a proces traje još uvijek.

Podsjećamo, Gordana Đurković istakla je da je poslijeratno rukovodstvo Trebinja na čelu sa Božidarom Vučurevićem nezakonito poklonilo stan Eparhiji ZHiP, i upravo u opštinskoj vlasti vidi najvećeg krivca za cijeli slučaj.

"Božidar je jedini koji je u Republici Srpskoj to uradio, ali ako vi nemate pravni, nemate ni zakon u momentu poklona na osnovu čega je Božidar Vučurević vratio Eparhiji stan“, pita se Đurkovićeva.

OnA je ranije poručila hercegovačkom vladici Grigoriju da dođe lično i izbaci njenog oca od 74 godine na ulicu, jer neće ništa iznijeti iz stana.

"Ja ništa odavde neću da nosim, samo ću da iznesem jedan dušek, da legnem s mužem ispred pa neka se neko zapita u ovoj državi šta više radi sudija", rekla je ranije Gordana Đurković.

U stanu na glavnoj ulici u Trebinju, pored Gordane, stanuju i njen bolesni otac i suprug, koji je u proteklom ratu tri puta ranjavan.

gordana djurkovic delozacija eparhija zhip 008

SUDSKI IZVRŠILAC ZATRAŽIO PRISUSTVO POLICIJE

Prilikom naredne deložacije sudski izvršilac Srđan Milišić zatražio je prisustvo policije.

On je u zapisniku, koji je u posjedu portala TrebinjeLive, napisao da je Đurkovićeva pružila pasivan otpor.

Zapisnik možete pročitati OVDJE