Zaposleni u Službi hitne medicinske pomoći trebinjskog Doma zdravlja u julu imaju pune ruke posla. Uzrok povećenog broja pacijenata uglavnom su visoke spoljne temperature, ali u posljednje vrijeme sve je više pacijenata koji se javljaju usljed pijanstva i tuče.

hitna pomoc trebinje

Prema riječima načelnika Službe hitne medicinske pomoći Saše Borjana, najčešće se javljaju pacijenti sa simptomima sunčanice, glavoboljom, mučninom i povraćanjem.

U hitnu pomoć javlja se i veliki broj mlađih Trebinjaca nakon besanih pijanstava, ali i kupača koji su se povrijedili na  bazenima ili sličnim mjestima predviđenim za rashlađivanje na enormno visokim temperaturama vazduha.

Preporuka građanima, kažu ljekari, jeste unošenje više voća i povrća, koje prethodno treba dobro oprati, te tečnosti-vode ili prirodnih sokova.

"Pilikom izlaska na sunce obavezno nositi neku zaštitu - šešir ili kapu, te oblačiti svjetlije boje, kako bi se spriječila pojava sunčanica, posebno kod male djece", kažu u Hitnoj pomoći za TrebinjeLive, dodajući da, ako je ikako moguće, ne treba izlaziti napolje od 11.00 do 17.00 časova, kada je sunčevo zračenje najviše.

Starijim sugrađanima preporučuje se redovno uzimanje propisane terapije.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova u Trebinju iznosi 37 stepeni Celzijusa.