Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ Gacko ima u rezervi oko 400.000 tona uglja, što je sasvim dovoljna garancija da ne može doći do zastoja, niti obustave proizvodnje u ovom energetskom preduzeću.

te gacko

Đokić je rekao da su u ovom preduzeću uloženi napori da se obezbijede dodatne količine uglja, poručujući da će RiTE Gacko da radi i da će se naći način za rješavanje svih problema ovog preduzeća.

Nakon sastanka sa rukovodstvom "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/, "Hidroelektrana na Trebišnjici", Hidroelektrane "Dabar" i RiTE Gacko, Đokić je istakao da je razgovarano i o pitanju osposobljavanja RiTE Gacko da bude nosilac i učesnik u investiciji izgradnje nobog bloka "Gacko 2", čija je gradnja neophodna s obzirom na to da postoje termoenergetski objekti stari više od 30 godina.

Direktor ERS-a Branislava Milekić rekla je da je proizvodnja električne energije i uglja u RiTE Gacko stabilna i da su problemi u vezi sa eventualnim zastojem termolektrane zbog nedostaka uglja prevaziđeni, jer su obezbijeđene nedostajuće količine uglja.

"Problem je obustavljanje tarifnog postupka prema kome je RiTE Gacko trebalo da dobije znatno veću cijenu električne energije za tarifne kupce. Moramo da se suočimo sa tim problemom uz sve mjere racionalizacije u RiTE Gacko", napomenula je Milekićeva i dodala da o tim mjerama preduzeće mjesečno podnosi izvještaj ERS-u i Vladi Republike Srpske.

Ona smatra da je u RiTE Gacko, sa postojećom proizvodnom cijenom električne energije, u finansijskom smislu ugroženo poslovanje.

"Mi smo trenutno prevazišli problem na taj način što je ERS avansirala određene količine električne energije tom preduzeću, međutim, suočeni smo sa određenim ograničenjima i limitima", kaže Milekićeva.

Ona je istakla da će biti rađeno na tome da se situacija u RiTe Gacko prevaziđe određenim kreditnim zaduženjem, napominjući da je dugoročno rješenje promjena proizvodne cijene električne energije, prije svega u tom energetskom preduzeću.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je razgovarao i sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.