Svi požari na području Trebinja su pod kontrolom, zahvaljujući nadljudskim naporima svih vatrogasaca od kojih su neki i povrijeđeni, ali žrtava nije bilo, rečeno je danas na prijemu za vatrogasce i pripadnike sličnih službi kod gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića.

pozar lug

Prema podacima Centra za gazdovanjem kršem, u požaru koji je trajao šest dana, izgorjelo je blizu 320 hektara površine, od čega više od 240 pod niskim rastinjem na području Trebinjske šume i 70 hektara pod šumom na području Trebinjskih brda.

Vučurević je zahvalio za veliku požrtvovanost, napore i danonoćni rad vatrogasaca koji su uspjeli da odbrane sela i spriječe da požar, na liniji dugoj kilometrima, ne pričini još veću štetu.

On je zahvalnost uputio onima koji su pritekli u pomoć vatrogasnom društvu - pripadnicima Oružanih snaga BiH, stacioniranim u Bileći, Oružanim snagama BiH koje su uputile helikopter na ugrožena područja, lastvanskim vatrogscima, vatrogascima iz Herceg Novog, Bileće, LJubinja i Gacka, pripadnicima Civilne zaštite i Hidrolektrana na Trebišnjici /HET/, kao i mještanima koji su učestvovali u odbrani svojih kuća.

"Želim posebno da se zahvalim i direktoru HET-a Gordanu Mišeljiću koji je stavio materijalno-tehnička sredstva na raspolaganje i obezbijedio hranu i vodu za sve učesnike u gašenju požara", rekao je Vučurević.

Vučurević je istakao da će HET-u biti upućen zahtjev za saniranje pojilišta u Popovom polju koja bi se koristila za zahvatanje vode da bi helikopter mogao brže dejstvovati.

Gradonačelnik Trebinja je zahvalio novinarima koji su, kako je rekao, bili na licu mjesta, blagovremeno i objektivno izvještavali o svemu što se dešavalo na terenu.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Danko Vuković podsjetio je na proteklu sedmicu kada su od vatre, koja je, prvobitno, zahvatila područje Trebinjskih brda, branjene kuće i druga dobra, pri čemu je vatrogasac iz dobrovoljnog društva Lastva Filip Aleksić zadobio povredu oka, a još dva vatrogasca iščašenja.

Prema njegovim riječima, vatrogasci nisu marali za povrede, nastavljali su u želji da nijedno domaćinstvo ne ostane bez krova nad glavom.

Vuković je rekao da se vatra širila na sve strane - prema LJubinju i Popovom polju, prema Starom Slanom, Lugu, selima Jabuka, Brijeg, te gutala kilometre rastinja i stigla nadomak kuća.

Nepristupačan teren, visoka temperatura vazduha, ni druge prepreke nisu spriječile vatrogasce da stave vatru pod kontrolu.

Pretpostavlja se da je ljudski faktor uzrok vatrene stihije, koja je prouzrokovla veoma veliku ekološku štetu, zbog čega je još jednom apelovano da građani ne pale vatru na otvor