Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je da on ne može biti izdajnik naroda kome pripada bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, jer nigdje, kako kaže, nije upisan kao pripadnik tog naroda.

emir kusturica

- To je čista mržnja... oni me proganjaju još od 1981. godine", rekao je Kusturica, reagujući na izjavu Izetbegovića koji ga je nazvao velikim izdajnikom (bošnjačkog naroda).

- Ne znam šta ih to drži toliko dugo! Oni su dokoni i nemaju valjda šta da lažu više, pa sam im ja interesantan. Kako ja mogu da budem izdajnik kad nigdje nisam upisan kao njegov (Izetbegovićev) narod! To je čista mržnja! Oni nemaju šta da rade, njima je dosadno, niti imaju naftu, niti imaju rudnike, pa moraju da smišljaju neko zlo. Nije to ništa novo. Njima je i Ivo Andrić predstavljao najvećeg neprijatelja”, rekao je Kusturica za banjalučke “Nezavisne novine”.

Izetbegović je u srijedu izjavio - “da se ja pitam Kusturici ništa ne bi dozvolio da radi u BiH… On je veliki reditelj i veliki izdajnik mog naroda”.

Kusturica ističe da niti im se nameće, niti šta od njih očekuje.

“Ovo je prosto bio dio scenografije i eto - ne mogu da dobijem ni scenografiju. To što su uradili sa Anđelinom (Džoli) je čista propaganda”, ističe Kusturica i podsjeća da su Džolijevoj ustupljena sva potrebna vojna sredstva za snimanje čistog antisrpskog filma.

“Za Izetbegovića je najznačajnije da je 'veliki autoritet' u svijetu, za razliku od mene, jer je taj autoritet stvaran na vrlo originalan način i on je u svijetu svuda poznat od Japana do Sjeverne Amerike. Utoliko je stvarno šteta što se izlaže tolikom riziku da taj autoritet bude narušen”, kazao je ironično Kusturiča.

Izetbegovićeva izjava da je Kusturica izdajnik uslijedila je nakon što je iz kabineta predsjedavajućeg tročlanog Predsedništva BiH zatražena suspenzija odluke Ministarstva odbrane da se Kusturici ustupi materijalno-tehnička podrška za snimanje filma “Na mliječnom putu”, odnosno “Ljubav i rat”.

Povodom tog zahtjeva, oglasila se i Akademija nauka Republike Srpske koja je podržala Kusturicu, istakavši da snimanje ovog filma u Trebinju, Klobuku, na Zelengori i Mokroj Gori sa slavnom glumicom Monikom Beluči, potvrdjuje da se u BiH mnogo toga događa iz oblasti kulture i umetnosti.

"Dugo su u BiH topovi gruvali, a muze ćutale. Danas, kada su muze progovorile 'gospodari' iz Sarajeva ne daju im da govore. Oni ne žele ustupiti vojnu tehniku za snimanje filma, iako su to činili ranije u više navrata“, navoden je u saopštenju.