U Trebinju je u 14.00 časova izmjerena temperatura od 37 stepeni Celzijusa, kažu meteorolozi.

sunce solarni maksimum

Na ulicama našeg grada mogu se sresti samo rijetki prolaznici, a ljekari savjetuju da se iz kuće, bez prijeke potrebe, ne izlazi od 11.00 do 17.00 časova, kada je sunčevo zračenje najveće.

Sugrađani koje smo sreli u gradu kažu da pamte i toplija ljeta, kada se temperatura pela i preko 40 stepeni Celzijusa. Ipak, napominju da savjete ljekara treba poštovati ako se ne želi završiti u Službi hitne medicinske pomoći.

S druge strane, trgovci na Zelenoj pijaci ističu da se kora hljeba mora zaraditi. Tu su, vele, i na debelom minusu, ali i na debelom plusu.

"Kupaca skoro i da nema, ali, eto, pokušavamo zaraditi koru hljeba. Jeste vrućina i svjesni smo savjeta ljekara, ali i toga da se mora raditi da bismo preživjeli", ističe Slavojka, koja godinama unazad prodaje na trebinjskoj pijaci, dodajući da najviše prodaja paradajza i paprike.

Savjeti za vrele dana su uzimanje više voća, tečnosti-vode i prirodnih sokova, ali i nošenje svjetlijih boja na suncu, kapa i šešira, kao i naočara.

Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno se javiti svom porodičnom ljekaru, dok se starijim osobama i hroničnim bolesnicima preporučuje redovno uzimanje propisane terapije.