Poznatom srpskom režiseru Emiru Kusturici uručeni su u džudo sali bazena “Banje” crni pojas – I DAN i diploma o zvanju majstora u ovom sporotu.

Emir kusturica crni pojas

Kusturici su ova priznanja uručili Miodrag Mrdić, direktor "Trebinjesporta", koji je i predsjednik Stručnog savjeta Džudo saveza RS i potpredsjednik Džudo saveza BiH, kao i prijatelj iz djetinjstva Emira Kusturice Novica Todorović, proslavljeni višestruki šampion bivše Jugoslavije u džudou.

Istakavši zahvalnost na ovakvim priznanjima, Kusturica je rekao da je tim više dirnut ovim gestom što zna da ih je primio iz ruku prijatelja, objasnivši da je prijateljstvo sa Todorovićem nije bilo iz nekog strahopoštovanja, već iz gradskog, momačkog perioda, kada su, kako kaže, svi pokušavali da budu što jači, a njegov prijatelj u tome imao najveći uspjeh.

“Zaista mi je drago što je ovo izraz prijateljstva, jer u ovim godinama kada se svode životni bilansi – ostaje nekoliko prijatelja, a ono što je najvažnije jeste da to nisu prijatelji koji su zabasali u životu, već su od njega nešto napravili, a sport je, izgleda, najbolja arhitektura koja se ugradi da život ne propadne, a ovo je jedan od tih dokaza”, kazao je Kusturica.

Svečanost na “Banjama” je upriličena povodom otvaranja Džudo kampa u Trebinju koji će odvijati od 15. do 23. jula i okupiti oko 250 mladih džudista iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.