NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da bez bratskog pomirenja naroda zatrovanog bratoubilaštvom Drugog svjetskog rata nema budućnosti Crne Gore.

mitropolit amfilohije radovic

"Nažalost, sve što se danas gradi u Crnoj Gori, gradi se upravo na bratoubilaštvu, na prolivenoj bratskoj krvi", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je danas, na praznik Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana, sa sveštenstvom osveštao novosagrađenu crkvu u selu Staniseljići u LJešanskoj nahiji, kraj Podorice, i u njoj služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Mitropolit Amfilohije istakao je u besjedi da je "mali vijenac" koji je nedavno u Kamničkoj Bistrici u Sloveniji na masovnu grobnicu pobijenih pripadnika velikog narodnog zbjega iz Crne Gore u maju 1945. godine položio crnogorski ambasador Miomir Mugoša, "prvi znak bratskog pomirenja našeg naroda zatrovanog bratoubilaštvom Drugog svjetskog rata".

"Bez toga nema budućnosti Crne Gore. To je početak očišćenja duhovnog i pokajanja zajedničkog, našeg pokajanja. To pokajanje i pomirenje će morati proći preko obnove crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu. NJeno rušenje nije ništa drugo do nastavak tog krvomutništva i bratoubilačke pošasti iz 1941. pa nadalje", poručio je vladika Amfilohije.

Crkva u Staniseljićima posvećena se Svima svetima i Svetim sveštenomučenicima i novomučenicima Mitropolije-crnogorsko primorske, a njeni ktitori su braća Veljko i Ilija Bogojevići.

Projektovali su je dr Predrag Ristić i Radovan Radović.