NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Petropavlovom manastiru kod Trebinja i sa sveštenstvom Eparhije osveštao novoizgrađenu kapelu u blizini manastira.

Petropavlov manastir trebinje

Vladika Grigorije poručio je na proslavi slave manastira da je vrhunac, smisao i cilj hrišćanskog života kada volimo onoga koji nas ne voli, kada jedan drugog činimo čašću većim od sebe i kada ne zavidimo jedan drugom.

"Ako zavolimo Hrista svim svojim bićem, ako zavolimo dobrotu i milost njegovu, ako pustimo da u nama bude duh sveti i životvorni, onda ćemo blagosiljati one koji nas kunu i nećemo kleti", rekao je vladika Grigorije u besjedi pred više stotina vjernika.

Vladika Grigorije je podsjetio na učenje Svetog apostola Pavla, ističući da bi bilo najdivnije kada bi se svakog trenutka svog života sjećali njegovih pouka.

"Apostol Pavle nas uči da ako neko daje neka daje iskreno, ljubav vaša da ne bude licemjerne ni dvolična već iskrena i da jedino što možemo da mrzimo na ovoj zemlji zlo, a da se držimo dobra", istakao je vladika Grigorije.

On je naglasio da se posebno treba sjećati apostolovih riječi - "da u bratoljublju budemo nježni i da čašću činimo jedni druge većima od sebe", ističući da su ove riječi sasvim jasne, ali da ih je teško pretvoriti u djelo.

Vladika Grigorije je ukazao i na riječi sveca da pomažemo onima koji su u potrebama i da budemo gostoljubivi, jer je gostoljublje velika vrlina koju treba da gajimo i u kojoj treba da uzrastamo, te na one, za koje je rekao da su najteže -"Blagosiljajte one koji vas kunu, blagosiljajte i ne kunite".

petropavlov manastir liturgija

Nakon službe vjernici, među kojima veliki broj djece, pristupili su svetoj tajni pričešća.

Vladika Grigorije sa sveštenstvom Eparhije danas je osveštao novoizgrađenu kapelu u blizini Patropavlovog manastira.

Pored crkve posvećene Svetom Petru, obnovljene 1906. na temeljima mnogo starije bogomolje iz četvrtog vijeka, u okviru manastirskog kompleksa nalazi se ranije obnovljena i druga crkva, posvećena Svetom apostolu Pavlu, koja datira iz petog vijeka, a još ranije je na tom mjestu bila krstionica.

Za potrebe manastirskog sestrinstva, predvođenog igumanijom, sestrom Pavlom, sagrađen je i konak.

U blizini manastira nalazi se Pavlova pećina u koju je, prema predanju, dolazio Sveti apostol Pavle, koji je krijući se od rimske vlasti u ovoj pećini pokrštavao narod.

Na službi za Patrovdan tradicionalno se svake godine u ovoj pećini okuplja veliki broj vjernika.