Predstavljaću Srbiju u Srebrenici 11. jula ako za to bude uslova, to je jednoglasno odlučila Vlada, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić kasno sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je istakao da je "Srbija spremna na pomirenje, ali ne i na poniženje".

aleksandar vucic ja sam srbin iz Bosne, ne Bosanac

- Takvu odluku smo donijeli jednoglasno zato što smatramo da mi, Srbi, imamo obavezu da budemo ozbiljni i pokažemo da poštujemo druge žrtve, jer tako će oni početi da poštuju naše - rekao je Vučić novinarima na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj je odluka donijeta.

Na pitanje na koje uslove misli, premijer je odgovorio da Srbija sa svoje strane nema nikakve posebne uslove.

Vučić je kazao da su države bivše Jugoslavije u svom sukobu stvorile “naciju veću od svih naših nacija zajedno - naciju besmislenih žrtava”, i pozvao člana Predsednišva BiH Bakira Izetbegovića da sa njim “bilo kad” posjeti i srpska stratišta.

Vučić je uvjeren da Savjet bezbjenosti ni danas neće donijeti rezoluciju o Srebrenici, navodeći da je lično dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promjene u tom stavu.

Osim ako, kako je rekao, ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao. To, dodao je, "nije pitanje mogućnosti i mi zbog toga ne seirimo".