HERCEG-NOVI - Sada već bivši predsjednik opštine Herceg-Novi - Nikola Nikša Gojković smijenjen je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta. Za njegovu smjenu glasalo je 18 odbornika - od čega 13 iz DPS-a crnogorskog premijera Mila Đukanovića i pet iz Izbora, čiji je Gojković i član.

herceg novi smijenjen nikola niksa gojkovic

Protiv smjene Nikše Gojkovića bila su tri odbornika Izbora. Prema navodima odbornika vladajuće koalicije, Gojković je smijenjen "u cilju dinamičnije i bolje efikasnosti rada organa lokalne uprave".

Dr Špiro Vuković, odbornik Izbora, koji sa još tri člana podržava Nikolu Gojkovića, istakao je da je smjena nezakonita, jer nije u skladu sa Statutom opštine Herceg-Novi i zakonom o lokalnoj upravi.

On je kazao da će o svemu obavijestiti Evropsku komisiju, ali i da se nada da će im Ustavni sud dati za pravo, u protivnom pravdu će potražiti pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu.

S druge strane, opozicija - dojučerašnja vlast u Herceg-Novom, tvrdi da iza "Izbora" stoje krimalci Herceg-Novog i opštinski odbor DPS-a Mila Đukanovića.

Kako TrebinjeLive saznaje, od ranije postoji sukob u Izboru, koji je kulminirao najavama Dušana Radovića Kruša, lidera Izbora, da će Nikša Gojković biti smijenjen sa funkcije predsjednika opštine Herceg-Novi.

Građani Herceg-Novog za bivšeg predsjednika Opštine imaju samo riječi hvale, tvrdeći da je to pošten čovjek koji je radio u interesu građana i grada pod Orjenom. Novljani naglašavaju da se ovak scenario i mogao očekivati, ako se zna da je ova vlast formirana oko DPS-a.

Nikola Nikša Gojković danas nije prisustvovao sjednici lokalnog parlamenta.