NJegova svetost patrijarh srpski Irinej,povodom Vidovdana, pozvao je u Gračanici Srbe na sabornost i jedinstvo.

patrijarh irinej o kosovu, srbiji, narodu i evropi

"To je dan kojim svetlimo i koji treba da doživimo, ne samo mi koji smo ovde, već svi, i naš narod u dijaspori koji budno prati sve ono što se događa na Kosovu i Metohiji", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej sinoć je u porti Manastira Gračanica blagoslovio vidovdansko pjesničko bdenije.

Patrijarh se prethodno u konaku Manastira, zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, sastao sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, predsjednicima srpskih opština na Kosmetu i poslanicima u parlamentu samoproglašenog Kosova.

Đurić je rekao da je Vidovdan sveti srpski praznik kada se prisjećaju svih svojih mučenika koji su kroz mnoge vijekove položili svoje živote za slobodu i čast srpskog roda.

"To je dan kada treba da se pomolimo za prošlost, sadašnjost i budućnost našeg naroda", rekao je Đurić.

On kaže da su predstavnici vlasti iz Beograda došli na Kosmet u Gračanicu kako bi se pomolili Bogu za sve ono što rade.

Osvrćući se na pregovore sa Prištinom, Đurić je izrazio uvjerenje da će Srbi i Albanci naći zajednički jezik kako bi živjeli u miru.

"Država Srbija je tu i tu će da ostane. Svaki dogovor koji budemo napravili o zajednici srpskih opština značiće mnogo više prava nego što trenutno Srbi imaju danas", rekao je Đurić.

On nije želio da govoriti o detaljima tih razgovora, ali je istakao da će delegacija Vlade Srbije, premijer /Aleksandar Vučić/ i predsjednik /Tomislav Nikolić/, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, učiniti sve da srpski narod ostane na svetom Kosovu i Metohiji.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da je Vidovdan dan kada treba da se izvidamo međusobno, kada treba da vidimo koliko smo bolji nego prethodnog Vidovdana.

"Kada budemo mi bolji biće nam svuda bolje, a na prvom mestu na Kosovu i Metohiji", rekao je Selaković.

On kaže da Vlada Srbije u izuzetno teškim uslovima traži način da Srbima na Kosmetu bude bolje.

Mitropolit Amfilohije izjavio je Srni da je srpsko nadanje zakopano na Kosovu u jednoj grobnici.

"Ta kosovska grobnica je izdanak Hristovog vaskrsenja. Prema tome kosovska grobnica je grobnica iz koje se rađa novi život i nova sloboda, nova pravda, nova nada", citirao je mitropolit Amfilohije riječi Svetog Petra Cetinjskog.