U Italiji će se u julu održati Evropsko prvenstvo A divizije u košarci za U-20. To će biti i prvi put da selekcija BiH nastupa u elitnom "razredu", jer su nastup izborili prošle godine na EP B divizije koje je održano u Sarajevu.

Stefan glogovac sparsi

Jedan od najboljih igrača tog takmičenja je bio naš Trebinjac Stefan Glogovac, koji je imao i nekoliko nastupa za prvi tim državne selekcije.

Stefan je počeo da trenira košarku sa osam godina i to na nagovor svoje majke, dok mu je prvi trener bio Milan Komar. Malo po malo košarka mu je ušla u krv, posebno jer je na treninzima bilo dosta njegovih drugova iz škole.

Kako su godine odmicale, osjetio je, kako kaže, potrebu za igrom i košarku je shvatio ozbiljnije. Nastupao je u Leotaru za mlađe kategorije, gdje mu je trener bio Radoslav Ivanković, dok je sa nepunih 16 godina dobio ponudu iz Sparsa, te ubrzo prešao u Sarajevo.

"Privikavanje na novu sredinu nije bilo baš lako. Prva godina mi je bila najteža. Projekat kluba je bio da igrači mojih godina igraju i da se pokuša doći do većeg ranga takmičenja za dvije do tri godine. Isti dan sa mnom je u klub došao i Nedim Buza, a zatim i Šarić i Nikolić... Cilj je ubrzo ostvaren i evo već dvije godine igramo u Premijer ligi", kaže Glogovac, koji je ove godine, u prosjeku, igrao oko dvadesetak minuta po utakmici, postizao devet poena i imao četiri skoka.

Stefan je prošle godine bio član selekcije BiH na Evropskom prvenstvu B-divizije. To igranje za reprezentaciju je, kako kaže, za njega veliki uspjeh i lijepo iskustvo.

"Pogotovo za mladog igrača, jer sam na prvenstvu imao, u prosjeku, 14,8 poena i 7,3 skoka za tridesetak minuta. Trener mi je pružio šansu i više sam nego zadovoljan", dodaje Glogovac, dodajući da je osvajanje B divizije u Sarajevu obezbijedilo učešće selekcije BiH na Evropskom prvenstvu A divizije do 20 godina, koje će se održati od 7. do 19. jula u Italiji.

Stefan glogovac

On je dodao da se nada će njegove kolege, ali i Trebinjci (Milanović, Lužaić) ući među 12 putnika na ovogodišnje prvenstvo na Apeninsko poluostrvo.

"Kada dođe poziv od reprezentacije to može da bude samo nešto pozitivno i to je zapravo kruna, nagrada za rad, treninge i upornost", ističe on, dodajući da od prošlogodišnjeg uzimanja zlata ima veće ambicije i samopouzdanje.

U reprezentaciju uvijek dolaze igrači koji su najbolji i koji su već formirani. I ako su dobri sportisti, onda su i dobri momci, a i stvaraju se dobre ličnosti, napominje Glogovac.

"Na mojim Trebinjcima je da se na fer i korektan način izbore za mjesto u reprezentaciju, a tu je i dobar odnos sa trenerom, kvalitetno odrađene pripreme, koncentrišu se i koriste svaki odmor na pravi način, ali isto tako i da iskoriste svaku priliku koju dobiju. A oni posjeduju kvalitet", dodaje Glogovac, ističući da je Milanoviću i Lužaiću trener u Leotaru bio Dragoljub Vidačić, koji je sada na čelu reprezentacije BiH U-20.

On kaže da su, vjerovatno, oni ispunili Vidačićeva očekivanja, te da su i zbog tog razloga na užem spisku budućih reprezentativaca.

NE BIH VOLIO, ZA SADA, DA ODEM U 'VELIKI KLUB'

Stefan Glogovac kaže da bi volio da ode, za sada, u neki manji klub, kako bi mogao dobiti svoje mjesto i prostor za igranje.

"Kasnije, sticanjem iskustva i rutine, normalno, volio bih da zaigram za neki jači košarkaški klub", ističe Glogovac, dodajući da su to klubovi u Španiji, Turskoj.
Na kraju razgovora za TrebinjeLive.info Glogovac ističe da za njega rodni grad predstavlja odmor poslije naporne sezone - da dođe svojoj kući i bude sa porodicom.

U prvih petnaestak dana ne razmišlja ni o čemu, već se druži sa najbližima, a već nakon toga kreće sa individualnim treninzima.

"Svima je najljepše kod kuće", zaključio je Glogovac.