U galerijskom prostoru kompleksa Hercegovačke Gračanice, na brdu Crkvina iznad Trebinja, održana je svečana ceremonija dodjele nagrada pobjednicima Međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja ovog kompleksa, koji je krajem prošle godine raspisala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

dodjela nagrada konkurs hercegovacka gracanica

Prvo mjesto i nagrada od 9.000 KM pripala je timu kojeg čine Vladimir Parežanin, Peđa Parović, Vedran Spaić, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić. Nagrada od 5.000 KM i drugo mjesto uručeno je autorkom timu firme "Arko projekt" iz Beograda, na čelu sa profesorom Predragom Arsićem, dok su treće mjesto podijelili autorski timovi – Sandra Samardžić i Bojan Pejičić, „59″ i „Meritum“.

Njima su uručene nagrade od po 3.000 KM.

U ime pobjedničkog tima prisutnim se zahvalio arhitekta Vladimir Parežanin.

„U našem projektu nema replika i interpretacija, već je on zasnovan na konceptima koji su svevremenski i postoje u mediteranskom graditeljskom miljeu mnogo godina unazad, a postojaće i dalje“, rekao je ranije za TrebinjeLive.info Vladimir Parežanin, napominjući da je velika obaveza da arhitektura bude srodna mjestu, socijalnom miljeu – narodu i korisnicima, kako bi mogla da živi život svakodnevice, i običnog i prosvećenog čovjeka.

Na međunarodni konkurs pristiglo je 25 radova, a najbolje je birao žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture i drugih profila.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu - Vladan Đokić, Vladimir Mako i Milan Vujović, Momo Đogo, arhitekta iz Trebinje i iguman Manastira Tvrdoš Sava Mirić, inače, članovi žirija.

projekat hercegovacke gracanice mali grad trebinje kompleks crkvina

Prema projektu, na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela, restorana, hostela, vinarije i enoteke, više poslovno-administrativnih prostora, galerije i pozorista, te multifunkcionalnog objekta edukativne namjene za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.

Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima, sa neophodnom infrastrukturom. (Ovdje možete pročitati razgovor sa pobjednicima konkursa i pogledati idejno rješenje predstavljeno kroz fotografije)