U izviđačkom eko - centru Ušće, nadomak Trebinja, svečano je otvorena Izviđačka kadrovska škola i stepena, vodna škola, u organizaciji Saveza izviđača Republike Srpske.

skola izvidjaca trebinje

Škola ima za cilj da osposobi kvalitetne kadrove koji će djelovati u svojim matičnim odredima. Imajući u vidu da je vod osnovna radna jedninica odreda i da je za njegov rad najodgovorni vodnik, lako je zaključiti da on mora biti obučen i spreman, kako bi vod uspješno provodio plan i program rada na zadovoljstvo svojih članova i cjelokupne izviđačke organizacije.

Učešće u ovoj školi uzeli su brojni odredi izviđača sa prostora Bosne i Hercegovine. Tu su izviđači iz Banja Luke, Kozarske Dubice, Bileće, Banovića, Visokog, Brčkog i odreda domaćina, Trebinja.

Svečano otvaranje počelo je minutom šutnje i odavanjem počasti za tragično nastaralog prijatelja i člana organizacije, Erdina Dedića.
Na prvom zboru učesnike je pozdravio starješina škole, ujedno i starješina odreda domaćina, Nebojša Ratković, poželivši  im da naredni dani prođu u znaku druženja, ali i usvajanja novih znanja i vještina.

Školu je svečano otvorio Miodrag Stanivuković, potpredsjednik Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini.

Samoj svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Saveza izviđača Federacije BiH, Saveza izviđača Brčko distrikta, Saveza izviđača Crne Gore i Saveza izviđača Republike Srpske.

Škola će trajati do 30. juna, kada će se podijeliti zaslužena priznanja budućim vodnicima, a izviđačka zastava će biti spuštena sa jarbola i čekati na neke nove susrete i druženja.