Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić ocijenio je da su posjeta predsjednika Srpske Milorada Dodika Rusiji i učešće na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu značajni iz više razloga, te istakao da je u ova dva dana potvrđeno da ruska politika ostaje u znaku jake podrške Republici Srpskoj i Srbiji. Obrad kesic

 

On je sinoć naglasio da je sam Ekonomski forum bio prilika i da se Republika Srpska dodatno predstavi Rusiji kao svom značajanom ekonomskom partneru kako bi se saradnja dodatno učvrstila i proširila.

"Mnogo je značajan i stav Rusije da je rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva zato što je taj dokument neka vrsta klopke, ne samo za Republiku Srpsku, već i Srbiju. Kada bi rezoluciju izglasao Savjet bezbjednosti UN, a pretpostavljamo da je onda obavezujuća za sve države članice, dobili bismo situaciju za Srbiju u kojoj bi se to moglo pretvoriti u još jedan uslov za ulazak u EU", rekao je Kesić.

On je naglasio da se Republika Srpska već bori sa različitim pritiscima dijelova međunarodne zajednice, a eventualno usvajanje deklaracije bi dodatno usložilo odnose i položaj Srpske u međunarodnoj politici.

Kesić je rekao da se eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u američkom Kongresu po značaju ne može porediti sa rezolucijom u Savjetu bezbjednosti, jer ona nema obavezujući karakter.

"Nažalost, i jedna i druga rezolucija su napisane na način koji produbljuje nesporazume iz rata i otvaraju ratne rane na vrlo emotivan način, te čak forsiraju ljude da se stave u poziciju zaraćenih strana oko rezolucije", rekao je Kesić.