Ove godine ljeto nam stiže 21. juna u 18 sati i 38 minuta. To je 171. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 193 dana, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

ljeto 2014

Ljeto ce trajati 93 dana, a završice se 23. septembra 2015. u 10 sati i 22 minuta (po srednjoevropskom vremenu) kada počinje jesen.

Na dan početka ljeta Sunce ce se nalaziti u sazviježdu Bika (Taurus) i biće iznad horizonta.

Od Zemlje Sunce ce biti udaljeno 152.030.374 km, a svjetlosnom zraku da prevali tu razdaljinu treba osam minuta i 27,12 sekundi.

"Ljeto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dosegne sjevernu povratnicu. To je najviša tačka do koje ono dolazi - više od toga Sunce ne može. Taj momenat se zove ljetnji solsticij (lat. sol = Sunce, sistere = stati) ili ljetnja dugodnevnica. Tada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Istog trenutka kada kod nas počne ljeto na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima", napominju u TAU.

Ljetu se najviše raduju đaci jer sa njim počinje veliki raspust. Raduju se i zaposleni jer je ljeto sezona godišnjih odmora. Jedino penzioneri više vole druga godišnja doba jer im velika toplota smeta.