Selo Cerovac sa svojih devet stanovnika domaćin je trodnevne, šeste po redu, likovne kolonije koju tradicionalno organizuje škola stranih jezika "Cerovac" iz Trebinja.

likovna kolonija cerovac

Emilija, Doris, Momčilo, Sara, Božo, Ivan, Mara i Milan čim su došli na odredište razgovarili su sa svojim profesorima - Oliverom i Verom o temama njihovih slikarskih radova, uzeli tempere, kist, platno i olovke i "latil" se posla. Ubrzo im se priključio i najmlađi stanovnik sela - petogodišnja Marija, koja se nakon upoznavanja sa novim drugarima uključila u njihov stvaralački rad.

Ana Miskin, ispred škole "Cerovac", istakla je da je u proteklih šest godina kroz likovnu koloniju prošlo oko 40 djece sa velikim brojem radova, koji se čuvaju u školi "Cerovac".

"Većinu radova, ipak, djeca ponesu sa sobom, pa kada napravimo izložbu mališani nam to donesu, kako bi njihove radove predstavili publici", kazala je Miskin, dodajući da za djecu boravak u prirodi i na selu predstavlja poboljšanje stvarnosti, jer sve što imaju u životu je samo produžetak djetinjstva.

Rad na izgrađivanju sebe i svog talenta, razmišljanja, aktivnosti i stvaranja su veoma bitni za djecu, napominje Miskin.

On je istakla da je dolazak u selo za djecu nešto novo, nešto što može da ih inspiriše, da im neki novi pogled na svijet, jer i njihovi profesori razgovaraju sa njima o likovnim temama, ali o životu na selu uopšte.

likovna kolonija cerovac

"Kad odluče šta će da crtaju, objašnjavaju zbog čega to rade, ističu da je to nešto drugačije od onoga što vide u gradu", kaže Miskin, zaključujući da su djeca veoma radoznala - sve im se na selu sviđa i ne mogu da se odluče između rada, igranja i druženja, pogootovo manja djeca, a uz sve vole da čuju i priče o životinjama i biljkama kojih ovdje i te kako ima.

Emilija Jašić /6/, učesnik Kolonije, kaže da joj ovo nije prvi dolazak u selo Cerovac. Dodaje da voli da se druži sa drugarima, posebno da zajedno sa njima slika.

"Ovdje sam vidjela razne životinje, a i razne vrste biljaka. Jako mi je lijepo i nadam se da ću i iduće godine ponovo doći", rekla je Emilija.

Nakon tri sata druženja, priče i crtanja, nastali su novi likovni radovi, a mališani su čekali minibus sa vozačem Slobodanom da ih vrati u Trebinje. Cerovac je napustila mala dječija družina, ostavljajući za sobom tišinu ovog prelijepog sela, a novo druženje mali slikari zakazali  već za sutra u 10.00 sati na istom mjestu, kad im dolaze i vršnjaci iz Bileće.

Tom prilikom posjetiće i najstariju kuću u selu staru preko 300 godina.

Retrospektiva radova sa ove i prethodnih kolonija, kao i iz škole slikanja, održaće se u nedjelju u Kulturnom centru. Početak je u 19.00 časova.

likovna kolonija cerovac

likovna kolonija cerovac