U Trebinju je večeras održan Drugi međunarodni simpozijum o sportu "Simposport 2015", koji je okupio eminentna imena iz svijeta sporta - Željka Pavličevića, Milana Rajevca i Matea Beusana.

simposport trebinje 2015

Cilj „Simposporta“, koji organizuje Udruženje za promociju sporta i kulture Trebinje, jeste da najbolji treneri i sportski stručnjaci svake godine dolaze u Trebinje i da svoja bogata iskustva prenesu na mlađe trenere i igrače.

"Ovo je moj doprinos Trebinju u turističke svrhe, jer sportisti su najbolji promoteri", kazao je Smajo Hadžimahović, predsjednik pomenutog Udruženja, dodajući da se nada da će ovaj simpozijum biti tradicionalan.

Prema riječima Željka Pavličevića, bivšeg košarkaša i trenera koji je sa "Cibonom" i "Pop-84" osvojio titule Kupa evropskih šampiona, principi trenerskog posla u svakom sportu su slični, napominjući da je najbolje da se trenerskim poslom počne baviti sa radom sa mlađim kategorijama.

"U trenerskom poslu postoji zanatski dio, a drugi dio je 'umjetnički', gdje trener daje svoj lični doprinos. Metodologija rada prostora zajedničke države je bila na visokom novou, a i sada je. Iz tog razloga, imamo puno uspjeha u kolektivnim sportovima", kazao je Pavličević, dodajući da je sreća kada se radi sa vrhunskim trenerima.

Mateo Beusan, bivši fudbalski sudija i delegat FIFE, a sada komentator na HRT-u, ističe da fudbal nije nauka, ali da i te kako može unaprijediti kvalitet najvažniju sporednu stvari na svijetu, kao i suđenje.

"Nije isto suditi u prvenstvima BiH, Hrvatske ili u Ligi šampiona. Najbolji sudija je onaj koji čini najmanje grešaka na utakmici ili koji je bio neprimjetan na utakmici. Prije 30 godina se tražilo duplo manje od sudija - starosna granica je bila 50 godina, a sada se traži duplo više, a samim tim starosna granica se smanjila na 45 godina", kaže Beusan.

simposport trebinje 2015

Večerašnji gost Trebinjcima bio je i čuveni fudbalski trener Milovan Rajevac, koji je sa selekcijom Gane osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, kada se ta reprezentacija nalazila u grupi "D" sa Srbijom, Australijom i Njemačkom.

"Imao sam znanje, ali zahvaljujući želji, volji i upornosti sve sam postigao. Kad završavate fudbalsku karijeru, teško je odlučiti čime se baviti, a isto tako i kada od pomoćnog trenera postajete glavni trener. Takođe, kad steknete samopouzdanja, onda možete sve da uradite, jer ništa ne uspjeva kao uspjeh", kazao je Rajevac, dodajući da je veoma važno kako se pravi tima, ali kako se sastavlja stručni štab.
On je zaključio da je veliki problem kada neko ne radi u struci, posebno za trenera.

Poslije predavanja, koje održano u Hotelu "Leotar", prisutni su učesnicima postavljali pitanja na koja su dobili konkretne i jasne odgovore.