Vanrednom kontrolom organa vještačenja Fonda penzijsko invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske potvrđeno je da su korisnici invalidske penzije sa područja filijale u Trebinju čiji su inicijali S.M. /46/, K.Z. /53/ i S.M. /53/ prevarom stekli pravo na penziju koju su primali od 2005, 2006. i 2009. godine.

novac-km

Iz Fonda je saopšteno da kod ovih korisnika invalidske penzije ne postoji invalidnost, a sumnje u ispravnost priložene medicinske dokumentacije zvanično su potvrđene nalazom, ocjenom i mišljenjem vanredne kontrole.

U pisanom odgovoru dvije referentne medicinske klinike iz okruženja se navodi da ova lica 1995. godine uopšte nisu liječena u tim klinikama, kako je navedeno u njihovim otpusnim listama koje su lažirane i 2014. godine priložene uz zahtjeve za ponovno određivanje invalidske penzije.

Iz Fonda navode da su lica podnijela zahtjev za utvrđivanje invalidnosti sa učešćem u Vojsci Republike Srpske, što u pravilu znači i penziju većeg iznosa u odnosu na onu koju su do tada primali.

Obje klinike izričito su negirale autentičnost otpusnih lista, pri čemu su naveli ne samo da imenovani nisu bili liječeni u navedenom periodu već i da je zloupotrijebljen memorandum klinika i faksimil ljekara, a u jednom slučaju naveden je načelnik odjeljenja koji nikada nije radio na toj klinici, dok je drugom ljekaru pogrešno napisano ime.

Utvrđeno je da se djelovodni brojevi i istorija bolesti koji su navedeni na otpusnim listama prevaranata odnose na druge pacijente.

Vanredna kontrola je pokazala da oni, nakon ostvarivanja prava na invalidsku penziju nisu bili na liječenju, niti su primali terapije, što bi, prema stepenu navedene invalidnosti, moralo da bude konstantno za sve prethodne godine.

Trojica prevaranata su tokom vanredne kontrole poricali jednu od dijagnoza navedenih u lažnoj otpusnoj listi, a riječ je o prelomu potkoljenice.

Fond je u martu protiv ove trojice podnio krivičnu prijavu.

Iz Fonda najavljuju da će protiv ove trojice uslijediti utvrđivanje prestanka prava na penziju, a zatim i pokretanje parničnog postupka za vraćanje do sada isplaćenih penzija.

Sličan slučaj je, podsjećaju, nedavno otkriven kod korisnika invalidske penzije sa područja filijale Bijeljina, kome je je u postupku vanredne kontrole utvrđeno da invalidnost ne postoji, iako je pravo na invalidsku penziju ostvario još 2009. godine.

U Fondu navode da policija i tužilaštvo treba da utvrde kako su ova lica došla do falsifikovane dokumentacije i ko im je pomogao u činjenju ovog krivičnog djela.