Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić danas je u Nevesinju sa svjetski priznatim hirurgom Pedragom Peškom iz Beograda dogovorio da nastavi da pruža usluge u novootvorenoj bolnici u ovoj opštini, jer je sve veći broj pacijenata iz Srpske, FBiH i drugih krajeva koji se odlučuju da najkomplikovanije operativne zahvate urade u ovoj ustanovi.

bolnica nevesinje otvaranje

Tokom vikenda u nevesinjskoj bolnici četiri eminentna hirurga iz Kliničko-bolničkog centra u Beogradu, predvođeni Peškom, su sa ljekarima u Nevesinju uradili više operacija, među kojima dvije jednjaka, koje su bile komplikovanije, a pacijenti iz Sarajeva i Banjaluke su zbog stručnog kadra izabrali ovu zdravstvenu ustanovu za tu intervenciju.

Operacije su trajale po više časova, pacijenti se osjećaju dobro, a već za naredni vikend beogradski hirurzi radiće druge zakazane operacije u ovoj bolnici, kao i one komplikovanije za petnaest dana.

Bogdanić je nakon obilaska pacijenata izrazio zadovoljstvo načinom rada ove bolnice za koju je rekao da izrasta u jednu veoma prepoznatljivu ustanovu koja se može pohvaliti uslugama stručnog i svjetski poznatog i priznatog hirurga Peška, čija je želja da pomogne Nevesinju i Hercegovini i svim pacijentim koje dolaze da se tu
liječe.

"Mnoge zdravstvene ustanove su uskraćene za njegove i usluge tima koje on predvodi, što prepoznaju i pacijenti koji se svakodnevno javljaju i zakazuju operacije za koje bi morali da idu u Srbiju", rekao je Bogdanić.

Bogdanić smatra da bi nevesinjska bolnica trebalo da se registruje za specijalne bolesti digestivnog sistema i da postane prepoznatljiva u regionu s obzirom na želju Peška da pomogne i edukuje ovdašnje hirurge da u dogledno vrijeme sami rade takve zahvate, te napomenuo da bi to bili veoma dobro za cjelokupan zdravstveni sistem Srpske.

On je rekao da bi trebalo napraviti ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da se svi pacijenti koji moraju da urade te komplikovanije operacije, a za koje bi išli u Srbiju, to učine u Nevesinju, gdje će dobiti kompletan tretman vrhunskih ljekara, napominjući da je to velika prednost i napredak u zdravstvu.

"Bilo bi dobro da bolnica usluge ponudi i kantonalnim fondovima zdravstvenog osiguranja da pacijenti iz FBiH mogu da dolaze ovdje kao što mi zbog kardiohirirgije idemo u Tuzlu", dodao je Bogdanić, napominjući da bi u tom slučaju došli kao osiguranici i ne bi lično usluge plaćali bolnici.

Beogradski hirurg Pedrag Peško istakao je da su ovog vikenda, osim operacija, imali i veliki broj pregleda i konsultacija sa pacijentima koji dolaze i van granica Republike Srpske.

"Cijeli dan smo radili tri operacije - jednu laparaskopsku na jetri i dvije komplikovane operacije na jednjaku - suženje jednjaka", naveo je Peško i istakao da se bolnica specijalizuje za bolesti digestivnog sistema - jednjak, želudac, pankreas, debelo crijevo, ali da je, za sada, najviše operacija jednjaka i želuca.

On je rekao da su za naredni vikend zakazane operacije žučne kese, a za 15 dana jednjaka i želuca.

Peško je pohvalio stručnost nevesinjskih ljekara, ističući da svi zajedno rade kao veliki tim, kao i veliku pomoć i brigu za ovu zdravstvenu ustanovu direktora Velibora Milivojevića.

Pacijent Hadil Mešanović iz Sarajeva kaže da se nakon operacije suženja jednjaka osjeća veoma dobro, ističući da se za ovu bolnicu odlučio jer je čuo da vrhunski tim ljekara u njoj radi ove zahvate i da su odlični uslovi u novootvorenoj bolnici.

"Već osjećam da mogu hodati, prezadovoljan sam, i nisam se pokajao što sam ovdje došao", rekao je Mešanović i dodao da je sam platio sve troškove s obzirom da je insistirao da to bude u Nevesinju, a federalni Fond nije prihvatio da plati jer se operacije rade u Sarajevu.

Prije mjesec dana u novootvorenoj bolnici u Nevesinju danas je prvi put u Republici Srpkoj i BiH urađena operacija jednjaka koja se ne radi nigdje u bivšoj Jugoslaviji, osim u Beogradu.

Bolnica u Nevesinju, površine 3.600 metara kvadratnih, jedna od najsavremenijih u regionu, otvorena je u oktobru prošle godine s ciljem da građanima Nevesinja, Hercegovine i okruženja obezbijedi adekvatnu, vrhunsku medicinsku uslugu.

Kapacitet bolnice je 51 krevet, a opremljena je savremenom medicinskom opremom, specijalizovana za hirurgiju, dijagnostiku i najkomplikovanije operativne zahvate.