U Trebinju je danas, po 16. put, počeo tradicionalni moto skup koji i ove godine okuplja bajkere iz svih dijelova svijeta. Prema prvim procjenama, očekuje se do 1.000 učesnika.

defile motorijada trebinje

Prema riječima Marka Aleksića, predsjednika Moto kluba "TNT" iz našeg grada koji je organizator tradicionalnog okupljanja bajkera, godina osnivanja kluba povezana je sa organizovanjem prvog Moto skupa u gradu na Trebišnjici.

Prve godine na motorijadu je došlo svega 45 bajkera van granica Trebinja i to većinom iz klubova iz Mostara i Arhengela iz Srbije, što je bio i prvi susret bajkera Srba i Hrvata poslije rata. Bojali su se da će to biti susret velikog rizika, ali sve je prošlo u najboljem redu, kaže Aleksić.

"Iz godine u godinu broj učesnika se uvećavao, tako da smo prošle godine došli do magične cifre od 1.000 motora. Ove godine očekujemo još masovniju posjetu, jer su prošle godine bile majske poplave, a i kiša u subotu za vrijeme koncerta 'Divljih jagoda'", kaže Aleksić, dodajući da je, s obzirom na broj stanovnika u Trebinju i broj članova kluba kojih ima oko dvadesetak,  nevjerovatan uspjeh 1.000 bajkera, jer i veći gradovi 'ne prebacuju' tu cifru.

Bajker je filozofija. Nije to samo sjesti na motor i biti bajker. Kao i rokenrol, koji nije samo muzika, već je to i stil življenja. A biti bajker znači slušati rok - kao prvo, a današnji momci koji voze motore slušaju narodnu muziku, ističe Aleksić.

"Bajker je uvijek bio obučen u kožu, duga kosa i čitav stajling je bio posvećen tom životu. Međutim, pošto je rokenrol kao pravac malo muzički zamro, tako su i bajkeri postali malo drugačiji. Sad je više ljudi kratko ošišanih i istetoviranih. Upravo zbog toga, nas u klubu je malo, jer nismo htjeli da primamo u klub one koji ne razmišljaju kao mi", kazao je Aleksić, dodajući da sve proističe iz pravila - budući član mora imati položenu kategoriju, svoj registrovani motor i ponašati se u skladu sa propisima - nositi kacigu, opremu, poštovati saobraćajne znakove.

marko aleksic moto klub tnt trebinje

Najmlađi član Moto kluba "TNT" ima 30 godina i, kako kaže Aleksić, za njega bajker znači čovjek velikog srca, koji je uvijek u stanju da pomogne kako na putu, tako i van njega, ali i čovjek koji voli da se druži, putuje, naglašavajući da granice za njih ne postoje.

"Bajker mora biti nomad, jer nema svrhe osnivati klub i družiti se sa takvim ljudima ako ti nisi jedan od njih. Svi mi imamo pozdrav - kad se sretenemo na putu uvijek se pozdravimo sa dva prsta ili otvorenom šakom, iako se, možda, u životu nikada nismo vidjeli", napominje Aleksić, dodajući da su bajkeri uvijek spremni na solidarnost i pomoć, posebno u situacijama kada naiđu na kolegu kome se motor pokvario ili mu treba neka druga vrsta pomoći.

On je poželio ovogodišnjim učesnicima da dođu u miru, da ih prati lijepo vrijeme, provod i druženje i da se zdravi i veseli vrate kući.

Večeras u 20.30 sati biće priređena rokenrol svirka na kojoj će nastupiti „Paranoid“ iz Rudog i „Gale i Najda & bend“ – Kerber iz Srbije.

Tradicionalni defile ulicama Trebinja predviđen je za subotu, 13. jun, sa početkom u 18.00 časova, dok su sat vremena poslije moto igre u kampu u bivšoj kasarni „Vojvoda Luka Vukalović“.

Muzički dio programa počinje u 20.30 časova, u kojem će nastupiti „Krugovi u žitu“ iz Trebinja, „Paranoid“ iz Rudog i „Night shift“ iz Srbije.

Generalni sponzor Moto skupa je Grad Trebinje.