U čitaonici Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" u Bileći sinoć je otvorena izložba fotografija povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, na kojoj je izloženo 46 radova od 30 autora iz Republike Srpske, FBiH, Crne Gore i Srbije.

izlozba fotografija bileca

Šćepan Aleksić, direktor Narodne biblioteke, istakao je da je na konkursu za izložbu učestvovao veoma mali broj profesionalnih fotografa, te da su uglavnom prijavili fotografi amateri.

"Fotografije su snimljene na prostorima ex-YU, ali ima i onih koje su napravljene širom svijeta. Mnoge od ovih radova pobjeđivali su na konkursima za umjetničku fotografiju i čini mi se da bi sve ove fotografije mogle zavrijediti epitet umjetničke fotografije", kazao je Aleksić, dodajući da je najbolje ne govoriti mnogo o fotografijama, već ih pogledati i na taj način se uvjeriti u njihovu originalnost i vrijednost.

izlozba fotografija bileca

Aleksandar Vukanović, predsjednik "CORIE", kazao je da je cilj izložbe u Bileći, ali i uopšte izložbi koje organizuje "CORIE", da prikažu sve ljepote prirode i da se ona približi čovjeku.

"Autori ovih fotografija su ljubitelji prirode, planinari, izviđači, izletnici, koji borave u prirodi i koji su ove fotografije napravili na svojim izletima i pohodima. Na ovaj način želimo da pokažemo posmatračima da nije potrebno imati skupu opremu za fotografisanje, već da su potrebni ljubav prema prirodi i fotografiji", kazao je Vukanović.

On je dodao da su svi autori fotografija članovi "CORIE" ili prijatelji tog udruženja, sa kojima su i ranije sarađivali i na ranijim projektima.

"Mnogi od posjetilaca u Trebinju, koji su prisustvovali izložbi za Dan planina, kazali su nam da bi bilo lijepo da ova izložba bude još negdje prikazana. Dobili smo ponude sa određenih bioloških i ekoloških fakulteta u Srbiji, kao i od pojedinih gradova iz Crne Gore i Srbije", zaključio je Vukanović.

izlozba fotografija bileca

Izložba će biti otvorena narednih deset dana.

Izložbu su zajednički realizovali Centar za održivi razvoj i ekologiju "CORIE" iz Trebinja i Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" iz Bileće.