Centar za održivi razvoj i ekologiju „CORIE“ Trebinje u partnerstvu sa Ekološkim udruženjima „Lijepa naša“ Čapljina i EHOO – Čapljina sprovodi projekt: "NERETVA – rijeka koja povezuje", koji se realizuje u sklopu projekta “Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

djeca na trebisnjici corie

Cilj projekta je doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa nastavnog predmeta biologija u osnovnim školama kroz organiziranje vannastavih aktivnosti – škola u prirodi. "Specifični cilj projekta je unaprediti znanja učenika o stanju vodnih resursa u slivu Trebišnjice uz primjenu naučno utemeljene metode praćenja zdravlja riječnih ekosistema", istakao je mr Aleksandar Vukanović, predsjednik "CORIE".

On je dodao da je cilj terenske nastave upoznati učenike sa svim elementima metodologije praćenja zdravlja/stanja riječnog ekosistema.

"Nakon kratkog upoznavanja učenika sa svim elementima metodologije, isti su podijeljeni u manje grupe po tematskim oblastima. Projektni tim i profesori praktično su demonstrirali sve elemente praćenja stanja riječnog ekosistema učenicima, počevši od opisa riječne dionice, fizičko-hemijskih karakteristika, do biološke komponente (ptice, ribe, vodozemci, sisavci, biološki indikatori)", kazao je Vukanović.

Dobivši konkretna zaduženja, učenici su obilazili i istraživali riječnu dionicu tražeći zadane elemente. Nakon skiciranja riječne dionice, mjerenja, uzorkovanja, praćenja, registriranja vrsta učenici su prikupljene podatke upisivali u zajedničku bazu podataka.

Na osnovu prikupljenih podataka o riječnoj dionici, učenici mogu donijeti zaključak u kojem se zdravstvenom stanju trenutno nalazi rijeka, tj. riječna dionica.

djeca na trebisnjici corie

"Na ovaj način učenicima je omogućeno da prate stanje i promjene koje se dešavaju u prostoru na riječnoj dionici i na temelju istih mogu informirati javnost ili nadležne institucije", napomenuo je Vukanović.

Primjenom naučno-utemeljene metode praćenja stanja riječnog ekosistema, učenici podstiču volontersku inicijativu kod mladih, ukazuju na veću potrebu približavanja ljudi rijekama, te razvijaju svijest o potrebi veće brige i očuvanja riječnih ekosistema u slivu Trebišnjice.

U projekt su uključene i dvije osnovne škole iz Trebinja - "Vuk Karadžić" i "Jova Jovanović Zmaj", te šest osnovnih škola iz Federacije BiH (Ravno, Stolac, Čapljina, Mostar-Buna, Ljubuški i Grude).