Muzej Hercegovine bilo je mjesto gdje je sinoć otvorena izložba fotografija "Susreti kultura", u saradnju istoimene ustanove i Ambasade Austrije u BiH.

izlozba susreti kultura u trebinju

Dijalog između kultura posljednjih godina je priroritet austrijske vanjske kulturne politike, pa je i cilj foto konkursa bio "uhvatiti" utiske, susrete i iskustva u području dijaloga, a kroz fotografiju. Na konkurs je pristiglo 189 fotografija, a za izložbu je odabrano 35 najboljih radova autora iz Kenije, Austrije, Perua, Makedonije, Maroka, Argentine, BiH..

Volfgang Til, zamjenik ambasadora Austrije u BiH, prilikom otvaranja izložbe je kazao da mu je drago što se po prvi put nalazi u Trebinju, ističući da vanjska politika evropskih zemalja ima za cilj da otkloni predrasude i doprinese boljem razumijevanju ljudi različitog kulturnog porijekla.

"Ideja konkursa je bila da se pošalju fotografije koje na bilo koji način odražavaju susrete kultura. Ova izložba fotografija do sada je predstavljena u Madridu, Skoplju, Zagrebu, a nakon BiH ide u Argentinu", kazao je Til, zaključujući da ovo nije jedina kulturna manifestacija koju je u Trebinju organizovala Amabasada Austrije u BiH, jer su u Domu kulture počeli Dani austrijskog filma.

izlozba susreti kultura u trebinju

U Trebinju je premijerno za BiH prikazana izložba "Susreti kultura", a u okviru dana filma biće prikazana tri austrijska ostvarenja.