Ministar nauke i tenologije Republike Srpske Jasmin Komić danas je u Trebinju na Fakultetu za proizvodnju i menadžment otvorio matematičku konferenciju Republike Srpske na kojoj ćeu naredna dva dana učestvovati oko 90 univerzitetskih profesora i mladih istraživača iz regiona.

4 matematicka konferencija trebinje

Komić je istakao da resorno ministarstvo posvećuje posebnu pažnju razvoju nauke kroz organizaciju naučnih skupova, izdavanje naučnih časopisa i knjiga, te izradom naučnih projekata, tehnološkim razvojem, kao i radom na drugim segmentima koji treba da daju željeni kvalitet.

On je rekao da mu je izuzetno drago što se već peti put održava matematička konferencija Republike Srpske, te izrazio uvjerenje da će uslijediti respektabilni rezultati i da će se i ubuduće nastaviti sa podizanjem nivoa kvaliteta ovakvih okupljanja.

Ističući da je za dalji razvoj nauke neophodno biti konkurentan na svjetskom tržištu znanja, Komić je istakao da je to vrlo težak zadatak, ali da je to jedini način za dalji razvoj i uspjeh.

"Ova konferencija na kojoj prisustvuju eminentni profesori ima poseban zadatak da se u matematičkom pogledu razmijene iskustva i znanja što će doprinijeti jačanju i razvoju nauke", rekao je Komić.
Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Dušan Jokanović je istakao da je konferencija planirana u šest sekcija, te da će u plenarnom dijelu biti promovisana dva toma zbornika radova sa prethodne konferencije.

"Smatram da je ovo jedan veliki naučni praznik i da su i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i naš fakultet pokazali da mogu da organizuju ovako značajan skup i da dovedu najeminentnije matematičare iz okruženja", rekao Jokanović.

Organizatori konferencije su Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju - Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Društvo matematičara Republike Srpske, a sufinansijer je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

Jedan od predavača na konferenciji je profesor Stevo Todorčević sa Univerziteta u Torontu na temu "Rezultati i primene teorije Ramseja".

Konferenciji prisustvuje i profesor Vječeslav Jurko sa Univerziteta u Saratovu, eminentni profesor iz oblasti diferencijalnih jednačina.