Dolazak pape Franje u Sarajevo je vjerski događaj od važnosti prvenstveno za Katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavnima tokom te posjete je događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku, izjavio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

vladika grigorije

Vladika Grigorije, koji će predvoditi delegaciju SPC tokom posjete pape Franje Sarajevu, kaže da je dolazak poglavara Katoličke crkve značajan događaj za bilo koju sredinu te da su razlozi za to jasni.

Papa je, kaže vladika, ličnost koja predvodi preko milijardu vjernika i kao takav je "glava" najbrojnije hrišćanske crkve na svijetu.

I politička težina koju kao predsjednik jedne male, ali uticajne države, posjeduje takođe je nešto što se podrazumijeva kao jedan od aspekata svake njegove misije, poručuje vladika i ističe da je dolazak pape, na planu međuhrišćanskog dijaloga veoma podsticajan i za Pravoslavnu crkvu.

"Neposredan susret je preduslov svakog dijaloga i nadasve preduslov života. Zato je i ovaj susret rimskog pape i nas pravoslavnih, događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku", naveo je vladika.
Ističe da, imajući u vidu da ovaj susret treba da se dogodi u Sarajevu, gradu u kojem je, podsjeća, živio najveći broj hrišćana u BiH, među kojima je bilo Hristovih sljedbenika i zapadnog i istočnog obreda, daje ovom susretu još bitniji predznak.

"Tužna je činjenica da je danas broj hrišćana u gradu na Miljacki gotovo zanemariv, te papin dolazak doživljavamo i kao ohrabrenje i priznanje postojanog svjedočanstva preostalih vjernika Hristove vjere u Sarajevu", ukazao je vladika Grigorije.

Papa Franjo, po riječima vladike Grigorija, svojim jednostavnim, ali zato snažnim propovijedanjem jevanđelja u našem vremenu uspijeva da pred svijet iznese nepatvorenu riječ Božju.

"Za vjernike, a pogotovo za one koji se trude u propovijedanju jevanđelja (što i jeste zadatak svih krštenih) to je inspirativan znak da se može svjedočiti vjera u ovom jednako kao i drugim vremenima. Potrebna je, međutim, hrabrost i dosljednost, uz iskreno pokajanje i međusobno praštanje", poručio je vladika zahumsko-hercegovački.

Očekuje se da će papu Franju u Sarajevu dočekati više od 65.000 vjernika iz svih država regiona Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, ali i Albanije i Austrije...

Iz Islamske zajednice u BiH posjeti će prisustvovati 50 članova na čelu sa poglavarom te vjerske zajednice Huseinom Kavazovićem. Jevrejsku zajednicu će predstavljati 29 članova, na čelu sa Jakobom Fincijem, a katoličku delegaciju od 58 članova predvodiće vrhobosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Iako zvanično nije saopšteno, mediji pišu da će posjetu pape Franje obezbjeđivati više do 10.000 pripadnika svih jedinica bezbjednosnih službi i žandarmerija Vatikana.