Vjerovatno ste barem desetak puta u životu progutali žvaku, a isto toliko puta i čuli da se one nikako ne smiju gutati, što zbog toga što mogu da se zalijepe za želudac ili crijeva, što zbog toga što im je potrebno oko sedam godina da bi se u potpunosti svarile. Međutim, istina je nešto drugačija.

zvaka

Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, ali čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

U trenutku kad progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da se svare ostaju u tijelu sve dok se ne želudac ne izbori sa tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece. Ovo se naravno dešava vrlo rijetko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija ljekara.

Tako da, osim ako baš niste baksuz da u vašem stomaku završi desetak odjednom, sljedeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete. Vaš digestivni trakt će se sasvim uspješno izboriti sa tim.