Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja danas je obilježilo svoju krsnu slavu - Svete Ćirila i Metodija kićenjem grada azbukom, te šetnjom đaka Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj" koji su nosili crteže sa azbučnim slovima gradskim ulicama.

cirilica trebinje

Šetnji gradom prethodila je praznična liturgija u Sabornom hramu u slavu "apostola slovenske pismenosti", te lomljenje slavskog kolača.

U Srpskom udruženju "Ćirilica" Trebinje ističu da su kroz raznovrstan program željeli da ukažu na važnost očuvanja srpskog pisma, te da na ovaj način privuku pažnju građana.

Predsjednik Udruženja Vesna Andrić rekla je da posebno raduje podrška institucija programskim aktivnostima udruženja, jer su, osim škola, spremnost da podrže akcije trebinjske "Ćirilice" pokazale i druge gradske i republičke strukture.

"Pod pokroviteljstvom grada Trebinje napravili smo azbučne nakite za grad iz `Azbučne pjesme` vladike Atanasija, a naša manifestacija ušla je i u program Trebinjskih ljetnih svečanosti", istakla je Andrićeva i dodala da im je mnogo pomogla i Crkvena opština, čiji prostorije koriste za rad, jer svoje nemaju, kao i Kulturni centar, Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine.

Profesor srpskog jezika i književnosti Milana Babić kaže da je ćirilica više od pisma i da ona predstavlja i svojevrsno kulturološko i religijsko opredjeljenje, zbog čega ovo društvo nastoji da izgradi saradnju sa svim "baštenicima ćirilice iz korpusa pravoslavne cilivizacije".

Ona je najavila da će prva naredna aktivnost Udruženja biti promocija knjige "Srpski jezik između nauke i politike", profesora Miloša Kovačevića, koja je u trebinjskom Kulturnom centru zakazana za četvrtak, 28. maj, od 19.00 časova.

"Riječ je o jednom od najvećih poznavalaca srpskog jezika i najistaknutijem borcu za naš jezik. To je i najbolji početak naših budućih programa - večeri druženja sa našim jezičkim djelatnicima, kulturolozima, politikolozima", istakla je Babićeva.

U trebinjskoj "Ćirilici" ističu da je od osnivanja, u februaru ove godine društvu pristupilo više od 200 članova.

Udruženje je osnovano sa ciljem promocije ćirilice kao jedinog pisma srpskog jezika i borbe za njen privilegovan status u javnoj upotrebi.