Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora i mjere zabrane za uhapšene u akciji "Maska" koji su osumnjičeni za krijumčarenje droge i cigareta.

izvjestaj tuzilastvu bih zbog zlocina nad privadnicima Vojske RS

U okviru prvog predmeta koji se odnosi na trgovinu drogom, jednomjesečni pritvor predložen je za Sulejmana Berišu i Mersudina Meškovića, koji su zaposleni kao policijski službenici u MUP-u Republike Srpske, te Ranka Vučinića i Mirka Ateljevića iz Trebinja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Za Sašu Pešića iz Trebinja i Ostoju Radiškovića, policijskog službenika MUP-a Republike Srpske, postupajući tužilac predložio je mjere zabrane napuštanja boravišta i zabranu putovanja, zabranu korištenja lične karte za prelazak preko granice, te obavezu javljanja nadležnom policijskom organu po mjestu prebivališta jednom sedmično, a osumnjičenom Radiškoviću i zabranu obavljanja službene djelatnosti.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili neovlašteni promet opojnim drogama, a Pešić i Radišković se sumnjiče i za dogovor radi počinjavanja krivičnog djela.

U okviru drugog predmeta koji se odnosi na krijumčarenje cigareta postupajući tužilac uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičenog Gojka Škrbu, Slavka Stolicu, Miroslava Stajića i Radeta Vujovića.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora prema Škrbi zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu i uticati na svjedoke s ciljem onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog postojanja bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Prema osumnjičenima Stolici, Stajiću i Vukoviću predložena je mjera pritvora i izdavanje naredbe za raspisivanjem međunarodne potjernice zbog postojanja sumnje da su počinili organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje.

Za Dejana Lisova predložena je mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabrana korištenja lične karte za prelazak preko granice, te obaveza javljanja nadležnom policijskom organu po mjestu prebivališta jednom sedmično.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske uhapsili su juče na području Banjaluke i Trebinja 17 lica u okviru dva predmeta koji se odnose na krijumčarenje opojnih droga i krijumčarenje cigareta.