Tim naučnika, na čijem je čelu srpski hemičar Bogdan A. Šolaja, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i redovan član Srpske akademije nauka i umjetnosti, otkrio je lijek kojim je uspješno tretirano do 90 odsto miševa izloženih virusu ebole, objavio je “Medikal pres”.

novi lijekovi rak

Dok neki istraživači razvijaju vakcine da spriječe zarazu, drugi se fokusiraju na lijekove za ovu bolest. Oni istražuju niz jedinjenja, uključujući postojeće lijekove za malariju i grip.

Šolajin tim ispituje moguće vidove liječenja proučavanjem kategorije molekula, takozvane diazachrysenes, za koje je laboratorijskim testovima utvrđeno da nisu toksične i da su efektivne protiv najjačeg bakterijskog toksina - botulinum neurotoxin.

Tragajući za potencijalnim lijekom protiv ebole, naučnici su suzili ispitivanje na nekoliko diazachrysenes molekula.

U njihovoj studiji, čak 70 do 90 odsto miševa koji su primili jedno od tri eksperimentalna jedinjenja preživjelo je infekciju i nije bilo nikakvih očiglednih sporednih efekata, navodi “Medikal pres”.

Američka Agencija za hranu i lijekove tek treba da odobri neki lek ili vakcinu protiv virusa ebole, kojim je od izbijanja epidemije u decembru 2013. zaraženo više od 25.000, a umrlo oko 10.000 osoba, ukazali su Šolaja, Reka G. Pančal i drugi naučnici u timu.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu “ACS Infektivna oboljenja”.