Do kraja 2016. godine u Republici Srpskoj će biti rekonstrisano ili izgrađeno još 127 objekata ili 334 ambulante porodične medicine, rekao je savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milojko Grujičić u Trebinju na simpozijumu ljekara porodične medicine pod nazivom "Bolje spriječi nego liječi".

simpozijum doktora porodicne medicine u trebinju

Grujičić je rekao da su primarna zdravstvena zaštita i porodični ljekari jedan od najvažnijih stubova zdravstva Srpske i da rješavaju 80 odsto problema građana.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske od 2005. do 2014. godine uložilo je 40 miliona KM za rekonstrukciju domova zdravlja i ambulanti porodične medicine, kroz projekte jačanja zdravstvene zaštite", napomenuo je Grujičić i dodao da je izgrađeno ili rekonstruisano 80 objekata ili 226 ambulanti porodične medicine.

On je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu podržalo i sertifikaciju 20 domova zdravlja, dok je akreditovano 200 timova porodične medicine.

"U naredom periodu ćemo nastaviti da vraćamo ugled porodične medicine, jer ima sredina, gdje nije dovoljno posvećena pažnja ljekarima iz ove oblasti kao ljudima koji se prvi susreću sa građanima i rješavaju najveći broj njihovih zdravstvenih problema", rekao je Grujičić.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak rekao je da je Udruženje djelimično zadovoljno trenutnim stanjem u porodičnoj medicini, naglašavajući da je u prethodnom periodu Srpska uložila dosta u infrastrukturu.

"Kada je riječ o razvoju ljudskih resursa imamo samo 50 odsto specijalista porodične medicine, što je nedovoljno da bi se kompetentno bavili ovim poslom", rekao je Kuprešak.

U Trebinju je danas počeo dvodnevni simpozijum ljekara porodične medicine Republike Srpske pod nazivom "Bolje spriječi nego liječi" na kome će eminentni stručnjaci govoriti o stresu i prevencijama, a biće organizovani i besplatni pregledi za građane s ciljem promocije zdravog života.

Specijalista porodične medicine u Trebinju Tatjana Bošnjak rekla da je prvog dana simpozijuma predavanje održao poznati psihijatar iz Beograda Zoran Ilić, koji je govorio o stresu i kako je bolje spriječiti nego liječiti.

Građanima Trebinja sutra će biti omogućeni besplatni pregledi.