Muzej Hercegovine u Trebinju predstavio je u "Noći muzeja" fotografije i pokretni arheološki materijal pronađen prilikom istraživanja crkve Rođenja Presvete Bogorice u LJubinju.

noc muzeja trebinje 2013

Arheološka ekspedicija pronašla je u temeljima ljubinjske crkve iz 1867. godine ostatke dvije ranije građevine - kasnoantičke grobnice i veće crkve iz 12. vijeka.

Za kasnoantičku grobnicu se pretpostavlja da je dio ranohrišćanske bazilike podignute u doba vizantijskog cara Justinijana u 6. vijeku.

Na crkvi iz doba Nemanjića vidljivi su tragovi obnove iz vremena hercegovačke vlastele u 14. i 15. vijeku.

U ekspediciji su bili arheolozi u Muzeju Hercegovine Jelena Pujić i Ivana Grujić, koja je istakla da je ovo arheološko istraživanje prvo ikad obavljeno na području LJubinja.

Prema njenim riječima, za taj kraj istorijski izvori ne pominju postojanje bilo kakve crkvene građevine starije od 19. vijeka.

Ona je navela da otkriće fino izrađene i okrečene grobnice ukazuje da je tu postojao hrišćanski centar, odnosno da su ljudi na tom prostoru još tada prihvatili hrišćanstvo i malo luksuzniji način sahranjivanja.

Posjetioci Muzeja Hercegovine sinoć su mogli besplatno da pogledaju sve postavke koje su bile otvorene do kasnih sati.

U muzičkom dijelu "Noći muzeja" u Galeriji "Jovana Dučića" održan je koncert trebinjskog hora "Tribunija", pod dirigentskom upravom Stojanke Gudelj, a potom su u bašti muzeja prigodan program izveli i učenici Srednje muzičke škole iz Trebinja.