NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je da ga crnogorske vlasti optužuju, jer obnavlja Manastir Ostrog, ali i poručio da "ne može čekati da se sruši ćivot Svetog Vasilija" da bi ispoštovao zakon i izvršio rekonstrukciju manastira.

amfilohije o protestu u beogradu

"Ove neznalice, koje su po partijskoj liniji došle u Zavod za zaštitu spomenika, odnosno upravu za takozvana kulturna dobra, kažu da smo njih trebali da pitamo. Znači, trebalo je da čekamo da se sruši Ćivot Svetog Vasilija da bi njih zadovoljili", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je poručio državnim organima Crne Gore, koji su ga optužili za "devastaciju" manastira Ostrog, da nađu stručne ljude ljude koji će da rade u službama, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ko bi bio srećniji od nas kad bi nam te stručne službe pomogle da obnovimo, da sačuvamo svaki kamen, svaki detalj svetinja koje vijekovima postoje ovdje, a u isto vrijeme i da gradimo crkve. Crkva je živi organizam, svetinja", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je podsjetio da je u ovom veoma teškom vremenu u Crnoj Gori, u posljednjih dvadesetak godina u dvije eparhije SPC obnovljeno i sagrađeno više od šest stotina hramova.

"Sva ekonomija ove države je uništena, sva industrija je uništena, sve je opljačkano. E pa sad, mi smo devastatori! Crkva je devastator, a oni su, zaboga, tvorci nove Crne Gore i novog društva", kaže mitropolit.

Inspektor za kulturna dobra podnio je nedavno područnom organu za prekršaje u Danilovgradu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, jer je nastavila sa radovima na Manastiru Ostrog bez odgovarajućeg konzervatorskog projekta.

Ministarstvo kulture Crne Gore prihvatilo je ranije nalog Uprave za inspekcijske poslove kojim je Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori zabranjeno da nastavi radove na rekonstrukciji manastira Ostrog.

Radovi su, kako je navedeno, izvođeni bez konzervatorskog projekta. Inspekcija je odobrila radove na ojačavanju temelja manastira, ali ne i popločavanje nekih površina i način adaptacije pomoćnih prostorija.